Közélet

Magyar fiatalokat vertek meg Pozsonyban

Magyar fiatalokat vertek meg Pozsonyban

2012. május 14., hétfő
Magyar fiatalokat vertek meg Pozsonyban

A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenéssel értesült arról, hogy sajtóhírek szerint szlovák bőrfejűek szlovákiai magyar fiatalokat bántalmaztak Pozsony főterén, mert egymással magyarul beszéltek. Az államtitkárság az eset gyors vizsgálatát, az elkövetők mihamarabbi kézre kerítését várja a szlovák rendőrségtől.

Az államtitkárság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte: amennyiben ezen sajtóinformációk megállják helyüket - a pozsonyi magyar nagykövetségen keresztül jelenleg is folyik az eset kivizsgálása - a megvert fiatalokkal mihamarabb felveszik a kapcsolatot, és minden segítséget megadnak nekik. Ugyanakkor a szlovák rendőrségtől elvárják az eset gyors kivizsgálását, az elkövetők mihamarabbi kézre kerítését, továbbá hatékony intézkedések foganatosítását, amelyek garantálják, hogy a sajtóban leírt, illetve ahhoz hasonló, etnikai alapú támadás a jövőben ne fordulhasson elő - olvasható a kommünikében. Szlovákiai magyar fiatalokat vert meg randalírozó fiatalok egy csoportja Pozsony óvárosában vasárnapra virradóra - adta hírül a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál egy a szerkesztőségükbe eljutatott levélre hivatkozva hétfőn. A történteket a rendőrség és a megtámadott fiatalok egyik hozzátartozója is megerősítette az MTI-nek, ez utóbbi forrás szerint valószínűleg nem nemzetiségi indíttatású támadásról volt szó. A támadás vasárnapra virradóra, nem sokkal éjfél után történt a Pozsony óvárosában található Stefánik utcán. A 17 és 24 év közötti korú magyar fiatalok egy születésnapi házibuli után döntöttek úgy, hogy valamelyik óvárosi szórakozóhelyen folytatják az ünneplést.

Turján Melinda

, a megtámadott fiatalok egyikének hozzátartozója az MTI-nek elmondta: a négy fiúra és a négy lányra a Hodza téren lévő elnöki palota közelében - minden előzmény nélkül - támadtak rá. A felvidek.ma hírportálon közölt levél írója úgy tudja, az elnöki palota előtti téren, "13-15 bőrfejű neonáci" hazafi azért támadta meg a magyar fiatalokat ,mert azok magyarul beszéltek. "Egy csoport bőrfejű támadt a gyerekekre, igazából azt sem tudták, miért" - mondta el az MTI-nek a fiatalok hozzátartozója. Hozzátette: nem hiszi, hogy a "bőrfejűek" amiatt támadták volna meg a fiatalokat, mert hallották volna magyarul beszélni őket. Rámutatott: "Már amikor meglátták azt a csoportot, mondták is egymás között, hogy: most talán jobb lesz nem magyarul beszélni." "A lányom barátját és az öcsém fiát verték meg annak ellenére, hogy semmit sem csináltak" - mondta el Turján Melinda. Hozzátette: meggyőződése, hogy a rendőrségnek jobban szemmel kellene tartania ezeket "a szélsőséges fiatalokat", mert a jövőben mások is áldozatául eshetnek. A rendőrség több ember által elkövetett garázdaság miatt indított eljárást az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.