Közélet

LMP: nem változik érdemben az adórendszer

LMP: nem változik érdemben az adórendszer

2012. május 9., szerda
LMP: nem változik érdemben az adórendszer

Az LMP véleménye szerint nem történik érdemi változás az adórendszerben, a kormány újra csak látszatintézkedéseket tesz - reagált a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentettekre Vágó Gábor. A politikus parlamenti sajtótájékoztatóján kijelentette: az egykulcsos adó megszüntetésére és az élőmunkát terhelő járulékok csökkentésére lenne szükség.

Vágó Gábor

úgy fogalmazott, hogy "habár a körítés változik, de a lényeg ugyanaz maradt", mert a

Matolcsy György

által vezetett nemzetgazdasági tárcától továbbra is csak kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát lehet várni. Szavai szerint hiába nevezik át az adófajtákat és fogalmaznak meg új kulcsokat, a kormányzat ugyanazokra a szektorokra vetne ki ugyanakkora adókat, amit majd a végfogyasztóknak, vagyis az egyszerű embereknek kell megfizetniük. Megismételte pártjuk többször is hangoztatott álláspontját, amelyik szerint érdemi változást csak az egykulcsos adó kivezetése jelentene. Az így befolyó összegeket az LMP szerint gazdaságélénkítésre kellene fordítani. A képviselő hangot adott annak a meglátásának, hogy az Európai Bizottság, az IMF és a vezető európai gazdasági hatalmak már nem a költségvetési hiány alacsonyan tartását, hanem a növekedést és munkahelyteremtést tekintik a fő célnak. Szavai szerint ezek elérésének a legjobb eszköze a munkát terhelő járulékok csökkentése lenne. Hozzátette, hogy Magyarországon viszont ezek helyett "megszorítások vannak (...) és az adófizetőket újabb és újabb sarcokkal terhelik". Végül kijelentette, hogy Matolcsy György "egy fikarcnyit nem haladt előre abban", hogy hogyan lehetne csökkenteni a kisvállalkozások terheit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányszóvivői tájékoztatón arról sem lehetett hallani, hogy hogyan lehetne betemetni az elmúlt két évben kialakult társadalmi szakadékot vagy hogy hogyan állítható növekedési pályára a gazdaság. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy július elsejétől bevezetik be a távközlési adót. Az első tíz perc beszélgetés ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum hétszáz forintot. A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését is 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális baleseti és tűzvédelmi adót. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a társaságok megpróbálják majd átterhelni az adót a fogyasztókra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.