Gazdaság

Lejár ma az szja bevallások határideje

Lejár ma az szja bevallások határideje

2012. május 21., hétfő
Lejár ma az szja bevallások határideje

Ma éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat a tavalyi évről, és befizetni az adót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Magyar Posta meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket.

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is sokan hagyták az utolsó pillanatra a bevallás elkészítését, ilyenkor azonban a sietség miatt még nagyobb a hibázás lehetősége. Az előző évek tapasztalatai alapján gyakori hiba például, hogy az adózók nem írják alá a bevallást, nem fordítanak kellő figyelmet a kifizető által levont előleg feltüntetésére. Fontos tudni, amennyiben az adózó adóvisszatérítésre jogosult, annak kiutalása nem automatikus, hanem a bevallás főlapjának erre szolgáló kockájában kérni kell. Ennek elmulasztása nem minősül ugyan hibának, célszerű azonban figyelni rá, mert utóbb már csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével lehet hozzájutni a pénzhez. Gyakran hiányzik az adóazonosító szám, ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag hibátlan. Hétfő éjfélig kell rendezni az esetleges adókötelezettséget is. Ezt háromféle módon is be lehet fizetni: bankszámláról átutalással (ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a nevet és az adóazonosító jelet); szja befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízással (csekkes befizetés) valamint az egyes ügyfélszolgálaton működő POS terminálokon keresztül bankkártyával, díjmentesen. A posta hétfőn az adóbevallási határidő miatt a normál rendtől eltérő nyitva tartással várja az ügyfeleket. Így a Nyugati és a Keleti pályaudvarnál lévő posta éjfélig, a Mammut bevásárlóközpontban működő pedig 21 óráig lesz nyitva. A Budapest Fogarasi úti Tesco posta az általános nyitvatartási rendje szerint, 00:00-24:00 óráig van nyitva. Azokon a megyeszékhelyeken, ahol nincs az általános nyitva tartás szerint 20.00 óráig (vagy tovább) üzemelő posta, illetve ahol az igénybevétel indokolja, a megyeszékhelyi 1-es posta hosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket. A NAV budapesti központi ügyfélszolgálatait 20:00 óráig kereshetik fel az adózók, ahol leadhatják bevallásaikat. A 06-40/42-42-42 kékszámon hívható Általános Tájékoztató Contact Center (TCC) munkatársai is 20.00 óráig fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.