Írjon nekünk

Kultúra

Kulturális seregszemle, avagy könyvünnep – nem csak felnőtteknek + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Idén a Reök-palota előtti tér lesz az immár 83-dik alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhét központi helyszíne. Az egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat a felnőtteknek több mint száz, a gyerekeknek pedig a 11. Gyermekkönyv-napok keretében több mint negyven programot kínál 20-nál is több helyszínen.

„Csak a ’leg’-ek hangján tudunk szólni a Somogyi-könyvtár munkájáról, minden évben újabb és újabb ötletet tesznek hozzá a rendezvényhez” – mondta el Antal Anikó, az Oktatási, Kulturális és Sportiroda csoportvezetője annak kapcsán, hogy immár ötödik éve szervezi, koordinálja a Somogyi-könyvtár az Ünnepi Könyvhét városi eseményeit. Minden ilyen munka egyben alkotás is – fogalmazott Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató a könyvheti sajtótájékoztatón. Hozzátette: két újabb kezdeményezést is pártfogol az intézmény. A tavaly nagy sikerrel beindított olvasó- és játszóligetet idén is folytatják a 11-dik Gyermekkönyv-napok égisze alatt. Céljuk, hogy az olvasóvá nevelés jegyében a gyerekek figyeljenek fel a Gutenberg-galaxis gyöngyszemeire, értsék és szeressék a könyveket.

A Somogyi-könyvtárban 2010 óta működik a Házhoz megy a könyv személyre szabott szolgáltatás. Most nem csak a könyv, hanem a szerző is házhoz megy három alkalommal június 4-én (Bene Zoltán), 5-én (Szilasi László) és 6-án (Veszelka Attila) – ezt az gesztust ajándékként szánják azoknak, akiknek nem áll módjukban elmozdulni otthonról, de szeretik az írókat.

Új helyen

A könyvhét programjainak idén is rendszeres és sokoldalú keresővel ellátott oldalt működtet a könyvtár, melyen minden eseményhez további részletek, fotók találhatók, kattintson IDE.

A Dugonicsról a Reök-palota előtti térre, illetve a Kölcsey utca egy szakaszára költözik az idei könyvünnep. Andóczi Balogh Éva, a könyvtár PR-munkatársa elmondta, több mint 20 helyszínen zajlanak majd a könyves történések, a bibliotékák mellett kávéházak, klubok, közművelődési intézmények adnak helyet az könyvbemutatóknak, író-olvasótalálkozóknak. A programok anyagi hátterét egyrészt Szeged Megyei Jogú Város biztosítja, másrészt a könyvtár a Márai-listás szerzők népszerűsítésére a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott támogatást, illetve a partnerek – kiadók, könyvkereskedések, klubok stb. – saját forrásukkal is hozzájárulnak a rendezvénysorozat sikeréhez.

A könyvünnep hivatalos megnyitójára június 7-én 16.30-kor kerül sor, a Reök-palota előtti téren, idén Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, műfordító köszönti a könyv barátait. Ekkor adják át az idei könyvkiadási támogatásokat – hét szerzőt összesen egymillió forinttal segítenek –, és sor kerül a 200 ezer forinttal járó Év Könyve Díj átadására is. Még ugyanezen a napon Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó mesél az érdeklődőknek.

“Gyüttmöntek”, antológia és sokan mások

Folytatja a könyvhét a korábbi évek tradícióit. Így idén is megrendezik a Szegedi Írók Napját – június 10-én a „gyüttmöntekkel”, tehát nem szegedi születésű, de itt ragadt írókkal – Bene Zoltán, Horváth Dezső, Horváth Péter, Sándor János, Pásty Júlia – beszélget Veszelka Attila, a Szegedi Írók Társaságának elnöke.

15-dik alkalommal jelentették meg a Szegedtől Szegedig Antológiát, mely a szerkesztő, Tandi Lajos szavai szerint a legjobb az összes eddigi közül – június 8-án kerül a nagyközönség elé. Darvasi László, Nagy-Bandó András és Géczi János mellett a helyi szerzők legjava, összesen 70 tollforgató adta írását a mintegy 500 oldalt kitevőt kötethez, melyet a száz éve született Vinkler László munkáival illusztráltak. Szintén Tandi Lajos mutatja be a Gyenes Kálmán sajtófotóit bemutató Fekete-fehér című kötetét. Emellett Bene Zoltán szerkesztésében látott napvilágot a Szeged effekt 2. Pusztai Virág illusztrációival. A kötet különlegessége, hogy kifejezetten ebbe az összeállításba készült írásokat közöl.

Megismerkedhetnünk sok más mellett Paulovkin Boglárkával, Szabó T. Annával, Szilasi Lászlóval, vagy Závada Pállal is. A kísérőprogramokban közreműködnek többek között a Százszorszép Gyermekház csoportjai, a Fricsay Fúvószenekar és a Molnár Dixieland Band. Nem maradnak ki a helyi kisebbségek programjai sem, a horvát, bolgár, szerb folklórt népszerűsítő események.

Kavalkád!

Hétfőtől kitelepül a Grand Café a várkertbe, és kilenc rendezvénnyel várja az érdeklődőket, többek között Szabó Róbert Csaba fiatal erdélyi író hozza kötetét Szegedre, valamint a zEtna kiadó szerzői is bemutatkoznak, de helyet kapott a programban a Hajnóczy Péter életművét kutató szegedi Hajnóczy-műhely is. Bónuszként köszönthetik az érdeklődők a Kossuth-díjas Spiró Györgyöt is június 11-én.

Június 6-án Betűvetés – Könyvaratás 2012 címmel nyílik meg a Bába Kiadó dokumentum- és könyvkiállítása. A kiadó számos szerzőt hoz a könyvünnepre, így Punk Mária, Háry Ferenc, vagy Sándor János könyveihez is közelebb kerülhetünk. A könyvhét alatt az új kötetek húsz százalék kedvezménnyel vásárolhatók meg. A kiadó egyébként a könyvhét budapesti, központi rendezvényén is képviselteti magát.

Annak, hogy a könyves napokon tényleg mindenki megtalálja a maga érdeklődési területét, ékes bizonyítéka a június 6-án bemutatkozó nagyhaboru.blog.hu történelmi internetes folyóirat. S ha már folyóiratszemle, június 11-én a Tiszatáj két szerzőjével, Egressy Zoltánnal és Zalán Tiborral Virág Zoltán beszélget majd.

Június 8-án belekóstolhatunk a Podmaniczky Művészeti Alapítvány könyvheti újdonságaiba, Havas Henrik, Podmaniczky Szilárd és Bán Teréz köteteit ismerhetjük meg.

Az olvasóligetben önkéntesek is várják a gyerekeket, valamint a Bonca.hu olvasásnépszerűsítő oldal munkatársai hasznos tanácsokkal segítik a minőségi olvasmányok megválasztásában az érdeklődő szülőket. Június 8-án idén is megkoronázzák a Gyermekkönyvtár olvasásnépszerűsítő játékának győztesét, a könyvkirályt, és köszöntik udvartartását.

Hírzóna

Folklór divatshow-t rendeznek Mórahalmon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdekes programnak ígérkezik.

Tovább olvasom

Hírzóna

Akadémikusok jártak a vásárhelyi Tornyai-múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának tagjai.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közönségtalálkozóra várja a szegedieket a Nemzeti Színház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Színházi bestiák című darabhoz kapcsolódóan.

Tovább olvasom

Aktuál