Gazdaság

Kevesebb a felszámolás, de több végelszámolási eljárás

Kevesebb a felszámolás, de több végelszámolási eljárás

2012. május 4., péntek
Kevesebb a felszámolás, de több végelszámolási eljárás

Magyarországon 1796 céggel szemben indult felszámolási eljárás áprilisban, ez október óta a legkedvezőbb havi adat, a végelszámolások száma azonban áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban haladta meg a 3 ezres értéket, és erre eddig sohasem volt példa - közölte az Opten céginformációs társaság az MTI-vel.

A felszámolások száma áprilisban 7,7 százalékkal volt kevesebb, mint az első negyedév 1945 darabos havi átlagértéke, ugyanakkor 28 százalékkal több a múlt év azonos időszakában közzétett felszámolásoknál - áll a közleményben. Az áprilisi 3307 végelszámolás ugyan 16 százalékkal elmarad a márciusi rekordértéktől, de így is minden idők harmadik legrosszabb havi adata. A múlt év első négy hónapjához képest az idei első négy hónapban több mint 50 százalékkal emelkedett a közzétett végelszámolások száma. (A végelszámolás a cég önmaga ellen indított felszámolása.) Áprilisban összesen 1823 új cég bejegyzését tették közzé a Cégközlönyben, ez rekordalacsony érték az utóbbi éveket tekintve. A cégalapítások szigorításának novemberi bejelentése óta havi átlagban több mint 6 ezer új céget jegyeztek be Magyarországon, ehhez képest a visszaesés rendkívül nagymértékű. Ennek az az oka, hogy sokan - a jogszabályi szigorítás miatt - akkor előrehozták a cégalapítást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.