Egyetem

Katasztrófavédelem az iskolapadban + FOTÓK

Katasztrófavédelem az iskolapadban + FOTÓK

2012. május 9., szerda
Katasztrófavédelem az iskolapadban + FOTÓK

Hobbijairól is kérdezgették a Vedres diákjai Bakondi Györgyöt azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, melyen az intézmény 11-es tanulói vettek részt. A BM OKF főigazgatója az iskola meghívására látogatott el Szegedre, s készségesen válaszolt a gyerekeknek.

A katasztrófahelyzetek megelőzése a legfontosabb feladat

Bakondi György

tűzoltó altábornagy szerint. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) főigazgatója a Vedres István Építőipari Szakközépiskolában szerdán tartott előadása során arról is szólt, hogy a katasztrófavédelem a közbiztonság szerves része, s nincs olyan közbiztonság, ahol az emberek nincsenek biztonságban az otthonaikban és a munkahelyükön. A főigazgató ezért is tartja a legfontosabb feladatnak a megelőzést. Hozzátette, törekszenek arra, hogy a legkisebb településre is eljussanak, diákokhoz vagy akár lakossági fórumokra. Az iskola igazgatója,

Dobó László

portálunknak elmondta, intézményükben az oktatási anyag szerves részét képezi az épített környezettel való kapcsolat, maga az építés és fenntartás, és az összes olyan tevékenység, ami közvetlenül kapcsolódik ehhez. Azért a 11-es diákoknak szervezték a rendhagyó órát, mert a végzősök épp érettségiztek, másrészt az igazgató úgy látja, ők már elég érettek ahhoz, hogy egy komoly témájú előadást meghallgassanak.

A BM OKF főigazgatójának előadása után Tóth Zoltán igazgatóhelyettes tolmácsolta a gyerekek kérdéseit, melyek között az is szerepelt, hogy vajon hány óra alatt lehetne evakuálni Szeged lakosságát. Mint megtudtuk, a város teljes kiürítéséhez 48 óra szükséges. Arra is kíváncsiak voltak a gyerekek, hogy mi a teendő tornádó esetén, vagy akkor, ha netán az egész országban áramszünet lenne. Bakondi elmondta, ez utóbbiakra sok esély nincs. Kérdések érkeztek továbbá a katasztrófavédelem felszereltségével és a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban, sőt még hobbijairól is kérdezték a főigazgatót. Kiderült, van kutyája, búvárvizsgája és szeret motorozni is. „Jó gondolatban tartom azt a kezdeményezést, hogy a diákokkal találkozzunk és beszélgessünk a szakterületeinkről. Különösen hasznos, hogy egy építészeti irányú szakközépiskolába hívtak meg, hiszen az épített környezet számos veszélyt rejt, ráadásul a hatósági engedélyezésben több érintkezési pontja van a katasztrófavédelemmel” – nyilatkozta portálunknak Bakondi György. Hozzátette, mivel Szegeden járt egyetemre, különösen nagy örömmel jött ebbe a városba, de bárhol tart előadást, ahová meghívják. A BM OKF főigazgatóját meglepték a gyerekek, nem számított a hobbijaihoz kapcsolódó kérdésekre, eszébe sem jutott, hogy ezekről is tudomásuk van a diákoknak. „Nem tudom, hogy jó vagy sem, de azt mindenképpen le lehet leszűrni a diákok kérdéseiből, hogy egy részükre példákat a televíziók híradóiban láthatnak. A súlyos balesetekről, robbanásokról, gázszivárgásokról, vagy emberek kimentéséről és árvízről a televízióban látnak beszámolókat. A veszélyhelyzetek és az arról való tudósítás, a média gyorsabb reagálása okán a mindennapok részévé vált, és a gyerekeket, akik nézik a televíziót, ez foglalkoztatja” – mondta el a tűzoltó altábornagy. Bakondi György számára az a legfontosabb, hogy a gyerekek tudatosan viszonyuljanak a veszélyhelyzetekhez, fel kell ébreszteni bennük az öngondoskodás képességét, hogy a hatósági megelőzésen kívül saját magukat és családjukat is igyekezzenek megóvni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.