Sport

Kajak-kenu: Kozák nyert Fazekas előtt 500 méteren

Kajak-kenu: Kozák nyert Fazekas előtt 500 méteren

2012. május 18., péntek
Kajak-kenu: Kozák nyert Fazekas előtt 500 méteren

Kozák Danuta nyerte pénteken a női K-1 500 métert a kajakosok és kenusok első ötkarikás válogatóján, Szegeden. Másodikként meglepetésre a korábban magyar színekben világbajnok, de a tavalyi vb-n amerikaiként versenyző Fazekas Krisztina ért célba a döntőben, így kettejük közül kerül majd ki az, aki Londonban is vízre szállhat ebben a számban.

Fazekas

már az előcsatározások során is megmutatta, hogy komolyan gondolja a csapatba kerülést, annak ellenére, hogy előzetesen szinte senki nem sorolta az esélyesek közé. Elő- és középfutamát is megnyerte, és a fináléban sem remegett meg a keze. "A tavalyi eredményeim meggyőztek arról, hogy érdemes folytatnom. Férjemmel, Rami Zurral készülünk Kaliforniában, nincs csapat mögöttem, ami jó, mert az én igényeimhez igazítva tudjuk összeállítani az edzésprogramot. Most az egész nap az elképzeléseim szerint alakult, de Duisburgra egy kicsit át kell gondolni azt, hogyan osszam be az erőmet, mert mindenképpen szeretnék Danának visszavágni" - magyarázta a futam után Fazekas. A 2011-ben ebben a számban vb-ezüstérmes Kozák első pályáján második lett párostársa,

Szabó Gabriella

mögött, majd a második fordulóban csak harmadikként ért célba Fazekas és a fiatal szegedi Kárász Anna mögött. A döntőben aztán kiderült, hogy addig tartalékolt, s favorithoz méltóan magabiztos diadalt aratott. "Az olimpiai program szerint versenyeztünk, ennek megfelelően próbáltam beosztani az erőmet, tartalékolni a délutáni fináléra. Bár a tökéletes véleményem szerint nem létezik, ebben a döntőben minden összejött, hihetetlenül boldog vagyok, hogy utazhatok Duisburgba, ahol természetesen újra nyerni szeretnék" - mondta Kozák. Harmadikként

Kovács Katalin

, negyedikként

Csipes Tamara

, ötödikként pedig a tavalyi szülése után visszatérő, szűk két év után újra versenyző

Douchev-Janics Natasa

haladt át a célvonalon. A korábbi világbajnok

Benedek Dalma

csak hetedik lett. "Nagyon boldog vagyok ezzel a harmadik hellyel. Nehéz volt felállnom a sérülésből, nehéz volt megélnem az elmúlt fél évet, de ez az eredmény azt bizonyítja, hogy újra jó úton haladok" - fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok Kovács, akinek a felkészülését könyöksérülés nehezítette. Kozák és Fazekas indulhat a jövő hétvégi, duisburgi Világkupán, amely ebben a számban a második válogató lesz. Ha a Vk-viadalon is Kozák végez előrébb, akkor eldől a válogatás, ellenkező esetben egy újabb verseny, úgynevezett szétlövés következik.

Storcz Botond

szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta: az, hogy Fazekas tavaly amerikai színekben versenyzett, nem okoz gondot, ez nem lesz akadálya annak, hogy ott legyen az ötkarikás játékokon.

Eredmények:

Női K-1 500 m:

1. Kozák Danuta (Honvéd Domino) 1:48.890 p 2. Fazekas Krisztina (Graboplast-Győr) 1:49.930 3. Kovács Katalin (Honvéd Domino) 1:50.730 4. Csipes Tamara (Honvéd-Domino) 1:50.940 5. Douchev-Janics Natasa (Démász-Szeged) 1:51.450 6. Kárász Anna (Démász-Szeged) 1:51.710 7. Benedek Dalma (MTK) 1:52.220 8. Szabó Gabriella (Honvéd Domino) 1:52.700 Férfi C-1 1000 m-en Nagy Péter (Graboplast-Győr), K-1 1000 m-en pedig Noé Milán (Vác) nyert, ezek a számok nem tartoztak bele a válogató műsorába.

A további program: szombat:

elő- és középfutamok 9:35 ó döntők 15:40 ó (női K-2 500 m 16 ó)

vasárnap:

elő- és középfutamok 9:15 ó, férfi K-2 1000 döntő 10:13 ó döntők 15:15 ó (női K-1 200 m 16 ó)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.