Közélet

Jobbik: a távközlési adó a lakosságot terheli

Jobbik: a távközlési adó a lakosságot terheli

2012. május 18., péntek
Jobbik: a távközlési adó a lakosságot terheli

A Jobbik számára elfogadhatatlan a távközlési adó bevezetése, mivel az az ellenzéki párt szerint áthárítható, így a lakosság fogja megfizetni - nyilatkozta Z. Kárpát Dániel pénteken az MTI-nek.

A jobbikos politikus leszögezte: az Országgyűlés kormánypárti többsége által pénteken megszavazott távközlési adónak "legalább az indoklása őszinte", hiszen nem ágazati okokból van arra szükség, hanem a költségvetési hiánycél biztos teljesítése miatt. Hozzátette: ha a kormány azt szerette volna, hogy ezt az évi 44,4 milliárd forint bevételt biztosan ne háríthassák át a telekommunikációs cégek a felhasználókra, akkor közvetlenül is megadóztathatta volna azokat.

Z. Kárpát Dániel

ugyanakkor leszögezte: a lehető legrosszabb szektort választotta a kormány az újabb adóteherhez, hiszen a telekommunikáció a gazdasági fejlődés húzóágazata lehetne. A Jobbik szerint ezért ezt a 44,4 milliárd forint bevételt más szektorokból, multinacionális vállalatok közteherviselés alá vonásával is el lehetett volna érni. Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól. Az adó - amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma - havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük. A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol. Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással 247 igen és 82 nem szavazat mellett fogadta el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.