Gazdaság

Javuló céges kilátások

Javuló céges kilátások

2012. május 15., kedd
Javuló céges kilátások

A 2012. áprilisi adatfelvétel tanúsága szerint Magyarországon javultak a cégek üzleti várakozásai, a tavaly októberi nagymértékű visszaesés után némileg bizakodóbbá váltak a vállalatok - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden az MTI-vel.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) huszonkilencedik alkalommal készítette el vállalati féléves konjunktúra vizsgálatát több mint 14 000 cég megkeresésével; 2012 áprilisában minden eddiginél többen, 2.558-an válaszoltak a kérdésekre. A kamara tájékoztatása szerint a GVI konjunktúra mutatója az októberi 1,3 pontról 7,4 pontos növekedést követően 8,7 pontra emelkedett. Több részmutatónál továbbra is megfigyelhető a gazdasági válság hatása, különösen az erőteljesen érintett szektorokban. Az építőiparra eddig nem látott mélységű visszaesés a jellemző, az idén áprilisra az építőipar kapacitáskihasználtsága 64,4 százalékra csökkent - közölte az MKIK. A vállalat nagyságát tekintve minden csoportnál növekedett a GVI konjunktúra mutató értéke, a legrosszabb helyzetről továbbra is a mikrovállalkozások vezetői számoltak be, a nagy cégeknél 14 pontról 23 pontra, a közepes cégeknél 3 pontról 11 pontra, a kiscégeknél mínusz 13 pontról mínusz 6 pontra javult az érték. A mikrocégek körében továbbra is mínusz 30 pontot jelez a mutató. Az MKIK GVI felmérése szerint a várható munkaerő-kereslet emelkedett az októberi felmérés óta, ami a következő hónapokban a versenyszférában a foglalkoztatottság gyarapodását, illetve a viszonylag magas munkanélkülisége ráta csökkenését jelzi előre. A cégek rendelésállományuk bővülésére számítanak, amit nem a belső kereslet bővülésére, hanem az export várható emelkedésére alapoznak. A válaszadók 44 százalékánál várhatóan nem változik a beruházási aktivitás, 36 százalékuk növekedésre, 20 százalékuk csökkenésre számít - közölte az MKIK a felmérés eredményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.