Gazdaság

Idén 8 ezer lakást vásárol meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

Idén 8 ezer lakást vásárol meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

2012. május 21., hétfő
Idén 8 ezer lakást vásárol meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

Az idén 8 ezer lakást vásárol meg az Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. - mondta a NET működésével kapcsolatos törvényjavaslat módosításának ismertetésekor Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára közölte: a Magyar Bankszövetséggel történt tavaly decemberi megállapodás alapján a korábban eldöntött 5 ezer helyett 25 ezer ingatlant vásárol meg a NET 2014 végéig, ebből 8 ezret 2012-ben.

Boldvai László

(MSZP) azt kérdezte az NGM helyettes államtitkárától, hogy milyen költségvetési forrásból lehet finanszírozni a 35-40 milliárd forintba kerülő idei ingatlanvásárlást, mivel a költségvetésben a tavalyról nem elköltött két, illetve az idei évre betervezett három milliárd forint nem elegendő. Nátrán Roland válaszában kifejtette: vagy az általános tartalékban lévő közel 100 milliárd forint lehet fedezet a különbségre, de szóba jöhet a költségvetési törvény módosítása is. Mivel az első félévben a kormány nem használta el az általános tartalék 40 százalékát, így a második félévben több mint 60 százalék áll rendelkezésre. Hangsúlyozta azt is, hogy a tervezett idei, GDP-arányosan 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt nem veszélyezteti a NET programja. Az általános tartalékot a helyettes államtitkár tájékoztatása szerint nem kívánja befagyasztani a kormány, befagyasztás nélkül is elérhető a 2,5 százalékos hiány. A NET által felvásárlandó 25 ezer ingatlanhoz szükséges forrásokat tartalmazza a Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogram, illetve a Széll Kálmán Terv 2.0 is - tette hozzá Nátrán Roland. Bár május 21-ig még egyetlen ingatlant sem vásárolt meg a NET, a technikai előkészítés, illetve a pénzintézetekkel szükséges egyeztetés folyamatban van, így az év második felében le lehet bonyolítani a 8 ezer ingatlan megvásárlását - felelte Boldvai László másik kérdésére a helyettes államtitkár. Nyikos Lászlónak, a bizottság jobbikos elnökének kérdésére az NGM helyettes államtitkára elmondta: átlagos családmérettel számolva, a 25 ezer ingatlan átvételével 75-100 ezer ember kap segítséget. A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minősítette a NET-ről szóló törvény módosítását, és egy tartózkodás mellett döntő többséggel ugyancsak általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Nemzeti Bankról szóló tavaly év végén elfogadott törvény módosításáról beterjesztett törvényjavaslatot, valamint a Széll Kálmán Terv 2.0-ban már meghirdetett adótörvényi változtatásokat tartalmazó javaslatokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.