Közélet

Egyirányú utca a dómnál, de csak egyfelől + FOTÓK

Egyirányú utca a dómnál, de csak egyfelől + FOTÓK

2012. május 5., szombat
Egyirányú utca a dómnál, de csak egyfelől + FOTÓK

„Te is jársz néha tilosban…”

A szegedi fogadalmi templom mellett jó néhány hete már tábla figyelmezteti az arra járókat, a forgalmi helyzet megváltozott: csak a Tisza felé lehet behajtani, majd a dóm megkerülésével a teret elhagyni. Úgy tűnik, hogy ezt azonban sokan semmibe veszik. Probléma csak akkor lesz, ha valakit baleset ér, netán a rend őrei is észreveszik a renitenseket.

A megváltozott forgalmi helyzetet – melyre jól láthatóan táblák is figyelmeztetnek – a közeli építkezés is szükségessé tehette, illetve a Belvárosi híd irányából közlekedő kerékpárosokat sem lehetett látni a SZAB árkádjainak takarásából. A tájékoztató, szabályozó és tiltó táblák ellenére naponta rengeteg gépjármű vezetője – fittyet hányva az okozott veszélyre, vagy csak egyszerű figyelmetlenség miatt – rendszeresen a forgalommal szemben közlekedik. Felvételeink alig öt perc leforgása alatt készültek, és még így is több mint egy tucat autós haladt a tiltott irányba, sőt egy taxit is „rajtakaptunk”, pedig ők a klinika és az egyetem miatt rendszeresen használják ezt az útvonalat. Több járókelő is figyelmeztette a sofőröket, akik látható ingerültséggel vagy csak egyszerű vállrándítással vették tudomásul a nyilvánvaló szabálytalanságukat, azonban egy baleset esetén vagy épp rendőri ellenőrzéskor már másként reagálnának...

Táblák és a KRESZ

Természetesen minden hasonló változás esetén a jól láthatóan kihelyezett „FORGALMI REND MEGVÁLTOZOTT” táblával igyekeznek a közlekedő figyelmét felhívni, de a KRESZ idevonatkozó passzusait is alkalmazni kell. Így például az „egyirányú utca” tábla már előre jelzi a haladási irányt, valamint a szerb templomnál két jókora „behajtani tilos” tábla is arra utal, hogy másfelé kell venni az irányt. Így pedig a többszörös figyelmeztetést semmibe vevő, a forgalommal szemben közlekedő jármű vezetője akár 50 ezer forintos bírsággal sújtható.

A szabályozás

Amikor valaki tiltott módon hajt be egy útszakaszra, és annak dokumentálására nem kerül sor, vagyis sem fénykép, sem videofelvétel nem készül róla, úgy a szabálysértés helyszíni bírsággal továbbra is sújtható, amelynek összege 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet. A kettő között az intézkedő rendőr egyéni mérlegelése alapján kerülhet sor a bírság összegének megállapítására. Amennyiben készül felvétel, s rendszámmal ellátott gépjármű a jogsértő, úgy közigazgatási eljárás keretében 50 ezer forint bírságot szabnak ki. Ebben az esetben nincs mérlegelési lehetőség, fix összeg van. A tárgyalt jogsértés azon kívül, hogy tetemes összegű bírságot von maga után, még veszélyeztetheti a közlekedés többi résztvevőjét is. Természetesen – mivel portálunknak nem áll szándékában az utólagos büntetés kieszközölése – a helyszínen készült felvételeink eredeti példányáról is eltávolítottuk a gépjárművek rendszámát, az időpontot, így azok még utólagosan sem rekonstruálhatók. Azonban mindenkit arra kérünk, figyelmesen haladjon az érintett útszakaszon, és ne teremtsen veszélyhelyzetet, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy a szabályszegéssel esetlegesen időt takaríthat meg. Tilosban járni pedig akkor is veszélyes, ha nem járművel és az utcán tesszük, ahogy a Bergendy zenekar muzsikáján is hallható... :-) http://www.youtube.com/watch?v=lCG43N92eq4

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.