Közélet

Benyújtotta a kormány az új adótörvényeket

Benyújtotta a kormány az új adótörvényeket

2012. május 11., péntek
Benyújtotta a kormány az új adótörvényeket

A kormány pénteken késő délután nyújtotta be az Országgyűlésnek az új adótörvényeket: a tranzakciós illetékről, a távközlési adóról és a biztosítási adóról szóló törvényjavaslatot, valamint az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.

A kormány szerdai ülésén fogadta el a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő új adóintézkedéseket, így a távközlési adót, a pénzügyi tranzakciós illetéket és az egységes biztosítási adót, illetve az energiaellátók jövedelemadójának 11 százalékra emelését, és az adó fizetésére kötelezettek körének bővítését. A tervek szerint az elfogadott intézkedésekkel az államháztartás hiánya a következő években 3 százalék alatt marad. "Most ... olyan helyzetben vagyunk, hogy befejezhetjük az államháztartás konszolidációját és stabillá alakíthatjuk a bevételi és kiadási szerkezetet" - mondta

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter az intézkedésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatón. Ennek fontos része az adómértékek csökkentése, egyes adótételek kivezetése is. Elmondta: 2010 júniusában még 58 féle adónem volt, amit 48-ra csökkentettek, majd a múlt év őszi törvénykezési hajrájában 54-re nőtt az adónemek száma. A mostani döntések nyomán jövő év elejére 51-re csökken az adónemek száma. Kiemelte, hogy további emelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, mert "elértük azt a szintet, ahonnan csak csökkennek az adók". Matolcsy György tájékoztatása szerint 2012-2013-ban évente 500-600 milliárd forinttal nő a költségvetés adóbevétele. Elmondta, hogy a tranzakciós illeték bevezetéséből a kormányzat 130 milliárd forint bevételre számít jövőre, a távközlési adó az idén várhatóan 30 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek, jövőre pedig 52 milliárd forintot. A biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális, baleseti és tűzvédelmi adót kiváltó biztosítási adóból a várakozások szerint plusz 15 milliárd forint éves bevétel lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.