Bulvár

Amikor az ébresztés nem segít

Amikor az ébresztés nem segít

2012. május 24., csütörtök
Amikor az ébresztés nem segít

Kérés, lökdösés, végül menekülés – ezt az utat járja be szinte minden éjszaka az, akinek a párja horkol.

A harmincas férfiak egyharmada és a hatvanasok kétharmada teszi nehézzé partnere éjszakáit. A horkolás nem csak az erősebb nem „kiváltsága”. Jobb, ha a nők is tudják, míg harmincas korukban tíz, hatvanon túl már negyven százalékuk ad ki hortyogó hangokat alvás közben. Mindkét nem képviselőire igaz: a túlsúly és az izmok rugalmasságvesztése a baj okozója. Amikor a garat szövetei és izmai ellazulnak, az összeszűkült útvonalon nehezen, sípolva jut át a levegő. De bármi más is akadályozhatja a légjárást: megfázás, allergia, a növekedő testsúly miatt a torokban lerakódó zsírpárna. A termetes ember azért van duplán bajban, mert hevesebben kell vennie a levegőt, hiszen testtömegének több oxigénre van szüksége. De horkoláshoz vezethet az is, ha a nyelv hátracsúszik. Fiataloknál és kisgyereknél olyan anatómiai sajátosság sorolható az okok közé, mint például a rövid álkapocs. Bárkinél előforduló probléma a megnagyobbodott torokmandula, az orrsövényferdülés vagy orrpolip, netán jóindulatú nyálkahártya-burjánzás. Tehát mindenkinél egyénileg kell kideríteni mi okozza a bajt. Az orvosok több típusát különböztetik meg a horkolásnak. Az első csoportba a teljesen egészségesek tartoznak. A második csoport tagjainál alvás közben néha kihagy a légzés, ők nappal fáradékonyak, nehezen összpontosítanak. A harmadik kategóriába tartozóknál az alvás egy órájában akár 100 légzésszünet is előfordulhat. Az oxigénhiányos állapot szívinfarktus vagy agyvérzés közelébe is sodorhatja őket. Hasonló következménnyel jár a negyedik típus, ám az alvási apnoé (légzésszünet) náluk olyan mértékelt ölthet, hogy a horkolás akár fuldoklásba is torkollhat. A „kocahorkolóknak”, azaz a legelső csoportba tartozóknak nem kell mást tenniük, mint egészségesen élni, esetleg lemondani a lefekvés előtti álomba ringató pohárka italról, persze csak annak, aki érintett. Az orvosok a kísérletező kedvűeknek ajánlják a tapaszt, spray-t, amely különböző módon, de kitágítja, áthatolhatóvá teszi az orrlyukakat. Van olyan mellény, amely a betétei révén oldalfekvésre kényszerít. Súlyos esetekben, amikor a horkolás komoly oxigénhiánnyal jár, kórházi kezelés és legutolsó mentsvárként a műtét jöhet szóba: a légutakból eltávolítják a légzést gátló szöveteket.

A nyugodt álom nyolc parancsolata:

1. Aki túlsúlyos, adja le a fölösleget. 2. Jó kerülni az alkoholt lefekvés előtt, mert a szesz elernyeszti a garatizmokat. 3. A dohányzás is kerülendő, mert megduzzadhatnak a nyálkahártyák. 4. Kevés altatószerrel ajánlatos élni, mivel az éppúgy a garatizmok ellazulását okozza, mint az idegnyugtató. 5. Jó az oldalunkon aludni. 6. Szabaduljunk a stressztől, amely szó szerint „torokszorító” lehet. 7. Aludjunk lapos párnán, mert a fölpolcolt fejben elzáródhatnak a légutak. 8. Énekeljünk minél többet, így edződnek a torok izmai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.