Bulvár

Állatcsempészeket fogtak a szegedi Vadasparkban + FOTÓK, VIDEÓ

Állatcsempészeket fogtak a szegedi Vadasparkban + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 7., hétfő
Állatcsempészeket fogtak a szegedi Vadasparkban + FOTÓK, VIDEÓ

Cappy kutya kikutatta

A Szegedi Vadasparkban a NAV pénzügyőrei négy állatcsempészt tartóztattak fel, akik többek között teknősbékát, papagájt és számos védett állatból készült dísztárgyat és kikészített prémet próbáltak az országba behozni. A csomagok ellenőrzése során Cappy, a speciálisan kiképzett keresőkutya segítette a nyomozók munkáját.

A látványos elfogás és a csomagok átkutatása természetesen csak egy bemutató volt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei több helyszínen, akciófilmekbe illő jelenetekkel tarkított állatcsempész-kereső és -lebuktató napot rendeztek a vadaspark látogatóinak.

Cappy, az állatcsempészek réme

A „gazembereknek” egy határellenőrzésen kellett átesniük, ahol az információk szerint egy csempészetre átalakított autó is volt, tele védett állatokból készült termékekkel. Aki ezen átjutott, az sem érezhette magát biztonságban, mert egy másik helyszínen a közúti ellenőrzés kulisszatitkai tárultak fel, a legmodernebb technikai arzenált felvonultató felderítő eszközök is bemutatásra kerültek. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a nyomozók munkájába, megismerhették Cappyt, az ország egyetlen állatcsempészeket lebuktatni képes kutyáját, aki nemcsak az autókba rejtett élő állatokat, valamint a védett állatokból készített tárgyakat találta meg, hanem varázslatos gyorsasággal a csomagok mélyén megbúvókat is.

CITES az állatok védelmében

A különleges, elrettentő, ugyanakkor tanulságos CITES kiállításon minden érdeklődő megnézhette, hogy milyen, a védett állatból készült, s így illegális, külföldön megvásárolt egzotikus terméket – krokodilbőr táskát, elefántagyar karkötőt, kígyópálinkát – foglaltak már le az országhatárokon. A CITIES, más néven a Washingtoni Egyezmény a világ legnagyobb nemzetközi természetvédelmi megállapodása. Célja, hogy az állat- és növényfajok ezreit a kipusztulás szélére juttató kereskedelmet megfékezze. A 26 ország által 1973-ban aláírt megállapodáshoz hazánk 1985-ben csatlakozott.

Állatcsempészek a déli határon

„Sajnos azt kell mondjam, hogy a déli határszakaszon próbálják meg a legtöbb védett állatot becsempészni” – mondta el portálunknak Némedi-Varga Éva őrnagy, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense. „Viszont az elmúlt években elsősorban nem élő, hanem már elpusztított állatokkal találkozunk. Így rengeteg madártetemet próbálnak például a román határszakasz térségében az országba behozni, illetve az országon keresztül átszállítani. Ez főleg a vadászati idényre jellemző, amikor olasz vadászok tízezerszámra viszik a lelőtt madarakat.” A pénzügyőrök nemcsak a nyomozásban, elfogásban jeleskednek, hanem régóta igen jó kapcsolatot is ápolnak a Szegedi Vadasparkkal. A felderítések során megtalált állatok beazonosításában, az élő állatok elhelyezésében nagy segítséget nyújt a vadaspark. Ezt viszonozva hasonló rendezvényekkel, kiállításokkal támogatják az intézményt, hogy a legfogékonyabbakhoz, a gyerekekhez is eljusson az állatok védelméről szóló gondolat. De anyagilag is támogatják az állatkertet, hiszen minden évben egy-egy állatot a NAV pénzügyőrei is örökbe fogadnak, segítve ezzel a tartásukat, élelmezésüket. http://www.youtube.com/watch?v=ymISSolemnY

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.