Kultúra

A világ apró csodái az Alföldi Galériában

A világ apró csodái az Alföldi Galériában

2012. május 17., csütörtök
A világ apró csodái az Alföldi Galériában

Illatos kertek, mártélyi fakérgek, kontakt fotógrammok az emberi testről, a hajszálak művészi „összevisszaságáról” készült óriási nagyítások jelennek meg Balla András kertművész, Balogh Rudolf-díjas fotográfus alkotásain, melyekből május 20-án, vasárnap délben nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria földszinti termeiben. A művész gyűjteményes tárlatát Nagy Imre művészettörténész, múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe.

Balla András

eredetileg kertépítő mérnöknek tanult, s csak később kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt. Ennek ellenére ma hazánk egyik legnevesebb fényképészét tisztelhetjük benne, aki nevét elsősorban az experimentális fotográfiában elért eredményeinek köszönheti, illetve annak a speciális látásmódnak, ahogy a különféle kerteket, s a bennük lévő embereket, állatokat, tárgyakat látja és fotózza. A jellegzetes ballai fotográfiai irány a témaválasztás sokféleségében, a megoldási módok variálásában és a nagyon igényes megjelenítésben summázható. Műveiben egyedi módon képzőművészeti, festészeti problémákat feszeget a modern technika kiteljesedett eszköztárát alkalmazva – jellemezi a fotográfust

Nagy Imre

művészettörténész. Balla András számos sikeres hazai és külföldi kiállítással, illetve nívós fotográfiai versenyek fődíjaival a háta mögött Hódmezővásárhelyen összegzi művészetének elmúlt években elért eredményeit. A vásárhelyiek évről-évre találkozhatnak egy-egy alkotásával a fotószimpóziumok kiállításain, de a művész évtizedek óta visszatérő vendég a mártélyi holtág partján is. Az Alföldi Galéria tíz földszinti termét megtöltő tárlat anyagát főként a mikrovilágról készített makrofelvételek adják, de láthatóak lesznek a művész régebbi, meghatározó fotósorozatainak (mint például a Lila ruhás nő, Illatos kertek) kiemelkedő művei is, sőt egy 1968-ból származó rézkarcon megjelenik Balla András természet iránti elkötelezettsége egy fa képében. A fakéreg időtlenséget és művésziséget kifejező részleteinek bemutatására egy teljes sorozatot szentel a művész: a mártélyi táj apró, az átlagembernek fel sem tűnő csodáit fedezteti fel a nézővel. Vajon fotográfiák-e Balla művei vagy már valami más művészeti ágat képviselnek? – teszi fel a kérdést a tárlatot megnyitó múzeumigazgató. Nagy Imre szerint a művész a képi részletek makro megjelenítésével elvonatkoztat a valóságtól és más dimenzióba helyezi a bennünket körülvevő világot, új értelmezést kínálva a nézőknek. A „Fekete kertek – fehér árnya” címmel nyíló kiállítást július 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők az Alföldi Galériában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.