Közélet

A Magas-Tátrában tanácskoznak a V4-országok államfői

A Magas-Tátrában tanácskoznak a V4-országok államfői

2012. május 5., szombat
A Magas-Tátrában tanácskoznak a V4-országok államfői

Négy év után ismét Szlovákiában, a magas-tátrai Csorba-tónál rendezik meg a visegrádi négyes országainak államfői szintű találkozóját. A szombaton kezdődő kétnapos rendezvényen Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli.

A V4-es csúcson ezúttal három államfő vesz részt. A vendéglátó tisztét

Ivan Gasparovic

szlovák államfő tölti be. A találkozóra Csehországból

Václav Klaus

, Lengyelországból pedig

Bronislaw Komorowski

köztársasági elnök érkezését jelezték előre. Magyarország részéről - a budapesti Külügyminisztérium pénteki közlése szerint - "a jelenlegi közjogi helyzet miatt" nem vehet részt államfő az eseményen. A külügyi tárca tájékoztatása szerint

Áder Jánost

ugyan az Országgyűlés szerdán már megválasztotta, de még nem lépett hivatalba, így megválasztott köztársasági elnökként nem tud részt venni a találkozón. A külügyi tárca hangsúlyozta: május 10-én esedékes beiktatását követően Áder János kész Pozsonyba utazni, hogy találkozzon szlovák kollégájával, Ivan Gasparoviccsal. A szombattól vasárnapig tartó V4-csúcstalálkozó első plenáris ülésén a központi téma az lesz, milyen álláspontot képviseljenek a tagországok a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón. A V4-ek államfői a visegrádi térség regionális identitásának megerősítéséről, az idegenforgalmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.