Gazdaság

A gazdasági válság új kihívások teremtett

A gazdasági válság új kihívások teremtett

2012. május 26., szombat
A gazdasági válság új kihívások teremtett

A globális pénzügyi és gazdasági válság hatására az európai ügyészségeknek új kihívásokkal kell szembenézniük; sok országban nőtt a bűnözés volumene, illetve annak struktúrája jelentősen átalakult - állapították meg az európai ügyészek a témában rendezett budapesti konferencia zárásaként elfogadott nyilatkozatukban szombaton Budapesten.

Polt Péter

legfőbb ügyész elnökletével május 24. és 26. között Budapesten rendezték meg az Európai Unió legfőbb ügyészei hálózatának ötödik plenáris ülését. A Legfőbb Ügyészség által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a konferencia zárásaként a részvevők nyilatkozatot fogadtak el, és ebben rámutattak: "a mai nehéz gazdasági és pénzügyi környezet magával hozza azokat a szakmai kihívásokat, amelyek előtérbe helyezik a jó kormányzás követelményeinek való mind teljesebb megfelelést". Az ügyészségek függetlensége, pártatlansága, pénzügyi autonómiája, munkájának hatékonysága mind olyan érték, amely felértékelődik a jelenlegi helyzetben - írták. Az európai ügyészek szerint mivel a megszorításoknak kontraproduktív hatásuk lehet, a jelen helyzetben a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy az ügyészségeknek megfelelő technikai feltételeket, az ügyészek és ügyészségi alkalmazottak számára jobb képzési lehetőségeket, és a bíróságok előtt folyó bizonyítási eljárásokhoz szükséges jobb minőségű szakértői hozzájárulást biztosítsanak. "Alapkövetelmény, hogy a gazdasági válság nem befolyásolhatja negatív irányba az ügyészségek munkavégzésének színvonalát" - szögezték le. A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a konferencián - amelynek témája: a gazdasági válság hatása az ügyészségek munkájára, szervezetére és az ügyészek képzésére az Európai Unióban volt - 16 uniós tagállam legfőbb ügyészi szinten képviseltette magát. A tanácskozás résztvevői az ülésen eszmét cseréltek az európai ügyészség létrehozásáról is. Közölték, az egyéves mandátumának kitöltése után leköszönő Polt Péter utódául a közgyűlés

Andrzej Seremet

lengyel legfőbb ügyészt választotta a hálózat elnökévé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.