Gazdaság

A devizahitel-adósokon segíthetnek a fizetéskönnyítő programok

A devizahitel-adósokon segíthetnek a fizetéskönnyítő programok

2012. május 7., hétfő
A devizahitel-adósokon segíthetnek a fizetéskönnyítő programok

A devizahitel-adósok megsegítését célzó különböző központi programok az ügyfélhitel-állomány akár 90 százalékát érinthetik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hétfőn megjelent fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.

A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés hatására 2012. február végéig az előző év szeptember végi hitelállományhoz képest mintegy negyedével csökkent a háztartások jelzálog alapú devizakitettsége - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete(PSZÁF) hétfőn. A korábbi 5600 milliárd forintnyi deviza-hitelállomány 4200 milliárdos szintre csökkent. A konstrukció csaknem 170 ezer családnak jelentett segítséget, az esetek kétharmadában pedig - ahol önerőből történt a rendezés - végleges megoldást a devizahitel-problémákra. A PSZÁF szerint fogyasztóvédelmi szempontból különösen fontos a fogyasztók legszélesebb rétege számára elérhető további állami adósságrendező vagy adósságkönnyítő konstrukciók sikeres lebonyolítása, például az árfolyamgát megújított változata. A tájékoztatás szerint ezek a programok 2012 végére a tavaly szeptemberi vonatkozó hitelállomány akár 90 százalékát is érinthetik. A felügyelet jelentős előrelépésnek tartja a jelzálog-alapú hitelek átlátható árazására vonatkozó szabályok törvényben rögzítését. A teljes hiteldíj-mutató maximalizálása csökkenti az ügyfelek kiszolgáltatottságát, a fizetendő kamatterheket, és kiszámíthatóbb, az ügyfelek számára jobban követhető az árazás. A régebben megkötött szerződések esetében az ügyfelek augusztus végéig kérhetik bankjuknál aktuális szerződésük új árazási szabályok szerinti díjmentes átalakítását - hívja fel a figyelmet a PSZÁF. Számos fogyasztó problémája, hogy a követeléskezelés fogyasztóvédelmi szempontból nem megfelelően, esetenként hiányosan szabályozott. A PSZÁF ezért 2012 márciusában a követeléskezelésre vonatkozó átfogó szabályozási koncepciót állított össze és juttatott el a jogalkotónak. Ez egyebek közt kiterjed a követeléskezelés kapcsán az intézményektől elvárt magatartási szabályokra az ügyfelekkel történő kapcsolattartás, tájékoztatás során. A PSZÁF szerint a lakossági betétek, megtakarítások esetében kockázatot jelent a fogyasztók számára, hogy az új termékek egy része kombinált, ezért egyre bonyolultabbá, összetettebbé válnak. Kiemelt jelentőségűnek tartja a PSZÁF, hogy az intézmények körültekintően tájékoztassák az ügyfeleket, különösen a termék összetettségéről, az egyes összetevőkben rejlő kockázatokról és a kapcsolódó költségekről. A biztosítási szektor esetében tovább tart a unit-linked életbiztosítási termékek térnyerése, ahol szintén kockázatot jelent a termékkonstrukciók bonyolultsága. A PSZÁF hamarosan a unit-linked biztosításokra vonatkozó felügyeleti ajánlás kiadásával kívánja orientálni a biztosítókat, hogy az ügyfelek kiegyensúlyozott tájékoztatása érdekében a legjobb gyakorlatok szerint járjanak el a szerződés megkötését megelőzően, illetve annak tartama alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.