Sport

Vízilabda: Triesztben küzd Londonért a Merész-csapat

Vízilabda: Triesztben küzd Londonért a Merész-csapat

2012. április 16., hétfő
Vízilabda: Triesztben küzd Londonért a Merész-csapat

Szombaton busszal kelt útra a magyar női vízilabda-válogatott az olaszországi Triesztbe, ahol kedden kezdi meg szereplését a londoni olimpiai részvételért.

Az öt együttest felvonultató B csoport tagjai már vasárnaptól harcolnak a nyári ötkarikás játékokon való szereplés jogáért, amely a kvalifikációs torna első négy helyezettjét illeti meg. A viadal körmeccsei érdemben még semmiről sem döntenek, pontosabban csupán a csoportokon belüli sorrendet határozza meg az alapszakasz, a valódi kérdésre azonban csak pénteken érkezik válasz, amikor is négy párban a csoportelsők a másik csoport negyedikjével, a másodikak pedig a harmadik pozícióban végzettekkel csapnak össze az elődöntőbe jutásért - vagyis már a londoni kvótáért. Ennél fogva a keresztbejátszásra kijelölt nap lesz a legjelentősebb a trieszti "kilencek" számára, akik között az A csoportban szereplő magyar válogatott is jó eséllyel harcol az ötkarikás indulásért.

Merész András

szövetségi kapitány jelöltjei a januári, hollandiai Európa-bajnokságon bravúros bronzéremmel jelezték, hogy készek és képesek magasabb rendű feladat elvégzésére is, az újabb bizonyításra pedig az itáliai torna kínál alkalmat, ahol sorrendben az orosz, a házigazda olasz, majd a spanyol nemzeti együttes lesz az ellenfél. Csupa erős rivális, amelyek bármelyikét legyűrhetik Drávucz Ritáék, ennek azonban a fordítottja is igaz, mivel a hasonló tudásszint miatt a pillanatnyi forma, a jobb összpontosítás vagy éppen a szerencse dönthet az egyik vagy a másik csapat javára.

A Merész-társaság kedden azzal a - legutóbb világbajnoki harmadik - orosz csapattal kezd, amelytől az év eleji kontinensviadal csoportkörében vereséget szenvedett, a bronzmeccsen azonban hősies küzdelemben legyőzött. Az idei Európa-bajnok olaszokkal rendre éles csatát vív a gárda, velük szemben annyiból még nehezebbnek ígérkezik kicsikarni a diadalt, hogy ezúttal hazai medencében pólózhatnak. Csütörtökön a spanyolokkal zajló ütközet után derül fény a kvartetten belüli végső sorrendre, s arra is, hogy másnap a világbajnok, Eindhovenben Eb-2. görögöket, az olimpiai bajnoki címvédő hollandokat, a szintén roppant erős kanadaiakat, továbbá a mezőnyből egyformán "kilógó" kazahokat és brazilokat felvonultató kvintettből kivel csaphat össze a magyar válogatott a londoni repülőjegyet érő elődöntős tagságért. "Még talán jó is, hogy borzasztó nagy tétje nincs a csoportkörnek, mivel egy-két meccs amúgy is kell a belerázódáshoz, a torna ritmusának felvételéhez" - mondta az elutazás előtt Merész András az MTI-nek. "A pénteki mérkőzésen, ahol a négybe jutás, az olimpia a tét, ott kell a legélesebbnek lennünk..."

"Abszolút nem könnyű mezőny. Beszéltem Merész András szövetségi kapitánnyal, bízunk a sikerben, de a női mezőnyt ismerve nem jelenthető ki biztosan, mi lesz a vége, bárki nyerhet. A Merész-csapat nagyon céltudatosan készült a tornára és az olimpiai részvétel kivívására. A pillanatnyi forma fog dönteni, de kincstári optimizmusommal mindenképp magyar továbbjutásra számítok" - latolgatta az esélyeket portálunknak

Lakó Gábor

, a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas vezetőedzője. "

Petrovics Mátyással

, a BVSC trénerével péntektől a helyszínen követjük figyelemmel a keresztbejátszás küzdelmeit, igyekszünk tapasztalatot gyűjteni a nemzetközi mérkőzésekből" - tette hozzá a szegedi tréner.

A magyar női vízilabda-válogatott kerete:

Kapusok:

Bolonyai Flóra, Gangl Edina

Mezőnyjátékosok:

Antal Dóra, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Czigány Dóra, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó.

A trieszti olimpiai kvalifikációs női vízilabdatorna magyar vonatkozású programja:

A csoport:

Április 17, kedd:

Oroszország - MAGYARORSZÁG 18.40 Olaszország - Spanyolország 20 óra

Április 18, szerda:

Oroszország - Spanyolország 18.40 Olaszország - MAGYARORSZÁG 20 óra

Április 19, csütörtök:

MAGYARORSZÁG - Spanyolország 18.40 Oroszország - Olaszország 20 óra

Április 20, péntek, keresztbejátszás:

A1-B4 15 óra A2-B3 16.30 A3-B2 18 óra A4-B1 20 óra

Április 21, szombat:

mérkőzések az 5-8. helyért 16 óra és 17.30 elődöntők 19 óra és 20.30

Április 22, vasárnap: helyosztók:

a 7. helyért 8.30 az 5. helyért 10 óra a 3. helyért 11.30 az 1. helyért 13.05

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.