Egyetem

Új utakon a májdaganatok kezelése + FOTÓK

Új utakon a májdaganatok kezelése + FOTÓK

2012. április 20., péntek
Új utakon a májdaganatok kezelése + FOTÓK

A máj daganatos betegségeinek eredményes kezelése, a transzplantáció, illetve a tumorok pontos eltávolításának fontos előfeltétele a megfelelő képalkotási technológiák fejlesztése, a daganatok szerkezetének és nagyságának pontos felismerhetősége.

Az elmúlt években a májtumorok gyógyításának nagyon sokfajta új technológiája alakult ki, mint például a rádiófrekvenciás abláció és számos más, minimálisan invazív módszerek. Az abláció során például rádiófrekvenciás hullámokkal hevítik fel a tumort, a mikrohullámú sütő elvén. Ezeknek az új eszközöknek pedig nagyon kis része hatol be a testbe, nincsen vágás, sokkal jobb a felépülés esélye. A szelektív kemoterápiás módszerek alkalmazásával mára már katéterek segítségével vezetnek be szereket a máj egy bizonyos artériájába, ezzel szelektíven, pontosan a tumor által érintett területeket kezelve. Ezek az eljárások viszont megkövetelik a tumorok illetve a máj szerkezetének, érhálózatának nagyon pontos ismerete. Ezért preoperatív CT, és MRI felvételeket készítenek, melyek feldolgozásával, analizálásával rengeteg információ gyűjthető a beavatkozások előtt, így maga a művelet már nagyobb sikerrel végezhető el, ezzel együtt a páciensnek is nagyobb esélye van a gyógyulásra. Az új módszereknek az alkalmazása az utóbbi években nagymértékben megnövelték a májtumorban szenvedők élettartamát.

A máj felépítése, és a daganat

Orvosi szempontból lényeges a máj szegmentumokra osztása, hiszen a tumorok eltávolítását a máj egy-egy darabjának eltávolításával végzik el. A beavatkozást végzőknek fontos azt is ismerni, hogy a máj ezen részének milyen artériás ellátás és milyen vénás elvezetése van. Mivel a beavatkozás során ezeket az ereket is lekötik, és ha egy-egy szomszédos területet is ellátnak az erek, akkor azok vérellátása károsodhat. A transzplantáció szempontjából is lényeges a szegmentálás azért, hogy pontosan meghatározható legyen, a donorok májának mekkora része marad meg, illetve annak milyen a vérellátása. Amennyiben a szomszédos, megmaradó májterületek ellátása károsodik, az a műtét utáni szövődményekhez vezethet.

Programfejlesztés – új utakon a máj CT diagnosztikája

Éppen ezért a Szegedi Tudományegyetemen működő kutatócsoport és a GE Healthcare folyamatos együttműködésben közösen fejlesztett ki új programokat, eljárásokat, amihez az egyetem a szakmai részt biztosította, annak érdekében, hogy pontosan megfogalmazásra kerüljön, milyen szempontok fontosak az orvosoknak, radiológusoknak, patológusoknak. „Most elértük azt, hogy a klinikai gyakorlatban is alkalmazható ez az eljárás” – emelte ki a kutató és fejlesztő munka jelentőségét Mátéka Ilona, az SZTE ÁOK Radiológiai Klinika rezidense. „Ami nekünk lényeges, hogy az eljárás pontossá vált, és nem igényel már annyi időt, mint ezelőtt. A betegek szempontjából pedig a hatékonyabb terápia, a beavatkozási folyamatok, a gyógyulási, a kezelési eljárások eredményesebbé válhatnak. Ezzel a programmal a tumorok behatárolása, eltávolítása jóval pontosabbá, körülhatároltabbá válik.”

Májáttétek operáció nélküli kezelése

A korábbi onkológiai szoftverek – melyek a fontosabb, daganatok által leginkább érintett szervekre specializáltak, így például a vastagbélre, a tüdőre, az emlőre – a májra nem voltak alkalmazhatók, nem létezett ilyen alkalmazás. Ennek hiánya arra is visszavezethető, hogy a májdaganatok bizonyos szempontból speciálisak. Ugyan nagyon nagy az előfordulási aránya ezeknek a tumoroknak, de ezek többsége igazából áttét. Ennek megfelelően, az úgynevezett primer rákra (tüdő-, emlő-, bőrrák) sokkal nagyobb fókusz helyeződik, mint az áttétekre.

Új szoftver a májbetegségek kezelésében

„A többi szoftver alapvető képfeldolgozási háttere már megvolt” – beszélt a fejlesztési kezdetéről Ruskó László, a GE Healthcare kutatómérnöke. „De a máj, mint minden más szerv, felépítésében, szerkezetében, érhálózatában teljesen különbözik a többitől. A tumorok felépítése is más, így teljesen új módszerek fejlesztésére volt szükség.” Ezeknek a módszereknek az orvosi szempontból történő minőségi kiértékelésénél lépett be a folyamatba az SZTE ÁOK Radiológiai Klinikája. Az orvos által történő kézi kiértékelés és az automatikus kiértékelés folyamatos összehasonlításával, finomításával érték el a kívánt célt. Az előre berajzolt májstruktúrákat a fejlesztők letárolták, majd matematikai módszerekkel összehasonlították a referenciát a kapott eredménnyel. A prototípus elkészülte után, a klinikai gyakorlatban derültek ki olyan pontok, ahol állandó módosításokkal el tudták érni, hogy a gyakorlatban is jó eredménnyel használhatták a programot. Az új eljárás alkalmazásával – ami végső soron a betegek javát szolgálja – a diagnosztikai folyamatok lényegesen egyszerűsíthetők, pontosíthatók és ezáltal „vonzóvá” tehetők az orvosok számára, akik alapvetően a jól bevált módszerekhez szeretnek ragaszkodni. Az új szoftver pedig nemcsak a szegedi, hanem számos más klinikán már működő „alapra” könnyedén feltehető, kiterjesztve ezzel a gyógyító munka szélesebb körű alkalmazásának lehetőségeit.

A máj daganatos betegségei

„Sajnos viszonylag gyakori betegségnek számítanak a primer májtumorok” – hangsúlyozta Hideghéty Katalin, az SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docense. „Viszont a másodlagos tumorok, így például a bél daganataiból kiindulók nagyon gyakoriak.” A máj epevezetékeiből vagy a saját májsejtekből kialakuló daganatok mellett a bél, vagy emlőrendszeri daganatok igen sokszor a májba adnak áttétet. Az utóbbi években megjelentek olyan új gyógyszerek, melyek sok beteg esetében – talán nem is a teljes gyógyulást – javulást, és a daganatok zsugorodását és ennek a jó állapotnak a fenntartását hosszú évekre lehetővé teszik. Korábban a májáttétek esetén féléves túlélési ráta volt a jellemző, míg most több éves esélyt ad a pácienseknek. Ennek jeleként örömteli eredményként – bár országos szinten is erőforrások szempontjából erősen fejlesztésre szorul az onkoterápiás szakterület – érzékelhető, hogy tömegével jelennek meg a páciensek, akiknek korábban kisebb eséllyel kezelhető májdaganatuk volt. A sugárterápia a máj primer és szekunder daganatainak kezelésében jelenleg nem játszik vezető szerepet, de a remények szerint az agyon kívüli más szervben található kisebb, pontszerű elváltozások besugárzása hamarosan lehetővé válik. Ehhez viszont nagyon pontos céltérfogat-jelölés szükséges. Mindazok a technikák, melyek a radiológiai elemzést, és a sebészi beavatkozást segítik, a sugárterápiás beavatkozásokat is nagymértékben fogják majd pontosítani. „A GE Healthcare programfejlesztését és a klinikai igényeket segítettük azzal az óriási mennyiségű anyaggal, melyet a program során az együttműködés keretében át tudtunk adni” – hangsúlyozta a sugárterápiás területen dolgozó docens asszony. „Ha a jövőben a rendelkezésünkre fog állni a besugárzási technológia, ezeknek az eredményeknek és a tapasztalatoknak a felhasználásával nagypontossággal végezhetjük majd el a máj elváltozásainak besugárzását, kezelését.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.