Közélet

Új hőkamerarendszer a magyar-szerb határon

Új hőkamerarendszer a magyar-szerb határon

2012. április 12., csütörtök
Új hőkamerarendszer a magyar-szerb határon

Új hőkamerarendszert adtak át a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán csütörtökön; a korszerű berendezés segíti az illegális migráció és az embercsempészés elleni fellépést.

Kontrát Károly

, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a röszkei avatóünnepségen azt mondta, Magyarország megvédi határait, polgárait, és teljesíti uniós kötelezettségeit, ezzel megvédi az EU ránk jutó külső határát is. A politikus közölte, a magyar-szerb és a magyar-ukrán határon stabil hőkamera- és területvédelmi rendszereket telepítettek, a már befejeződött és a folyamatban lévő fejlesztések összköltsége mintegy 2,3 milliárd forint, melynek 75 százalékát uniós támogatás fedezi. Az államtitkár elmondta, a fejlesztések célja, hogy a Nyugat-Balkán irányából érkező, egyre nagyobb számú illegális migráns ne juthasson be Magyarországra, és így az Európai Unióba. A fejlesztések tovább folytatódnak, korszerű járművek beszerzését készítik elő, új kommunikációs eszközöket kapnak a határrendészek, hamarosan megújul a határrendészeti kirendeltségek informatikai rendszere és korszerűsítik a határátkelők rendszámleolvasó-rendszereit is – közölte Kontrát Károly.

Lukács János

dandártábornok, Csongrád megyei rendőrfőkapitány elmondta, az elmúlt években Röszke környékén volt a legerősebb a migrációs nyomás, 2011 végétől azonban már a magyar-szerb határ a megyére eső teljes 61 kilométeres szakaszán próbálkoznak a határsértők. Csongrád megyében a magyar-szerb zöldhatáron 2010-ben 1385, tavaly pedig 2089 illegális migránst fogtak el. Ebben fontos szerepet játszott az a stabil hőkamera, amely 2010 szeptemberétől működik Röszkén, a berendezés segítségével eddig 304 esetben összesen 1018 határsértőt fogtak el – tudatta a tábornok. A korszerű eszköz eredményes használatának következménye, hogy az embercsempészek egyre többször próbálkoznak a Tisza bal partján, Tiszasziget térségében. Ezért a második – most felavatott - stabil hőkamerát ott helyezték üzembe, a március 8-ától működő eszköz segítségével 22 felderítés során 96 illegális migránst fogtak el.

Éberhardt Gábor

, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség vezetője közölte, a röszkei és a tiszaszigeti stabil hőkamera a Csongrád megyei magyar-szerb határszakasz kétharmadát fedi le. A 42 méter magas oszlopon lévő berendezések látótávolság 18-20 kilométer, így a zöldhatárhoz közeledő migránsokat már a szerb oldalon felfedezhetik. A berendezések operatív központja Röszkén van, innen irányítják a járőröket, akik mozgását digitális térképen is követhetik – tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.