Kultúra

Tojáskocogtató Eb-vel ünnepelték a pravoszláv húsvétot Deszken + FOTÓK

Tojáskocogtató Eb-vel ünnepelték a pravoszláv húsvétot Deszken + FOTÓK

2012. április 15., vasárnap
Tojáskocogtató Eb-vel ünnepelték a pravoszláv húsvétot Deszken + FOTÓK

Egy régi népi játékkal, tojáskocogtató versennyel ünnepelte a deszki szerb közösség a húsvétot. Az indulókat muzsikával is biztatták a Szent Száva Központ udvarán, s természetesen birkát és csevapot is sütöttek.

Az újjáépített Szent Száva Szerb Oktatási és Kulturális Központ udvarán gyűltek egybe a deszkiek a III. Tojás-kocogtató Európa-bajnokságra, melyen

Sévity Szvetozár

bizonyult a legügyesebbnek. A hagyományokhoz híven

Svetomir Milicici

parókus megáldotta a szépen kifestett főtt tojásokat, s csak azután indulhatott a verseny. A játék során a festett főtt tojásokat keskenyebb végüknél összekocogtatva kell az ellenfél tojását eltörni. Ez a tradicionális szerb játék addig tart, amíg végül csak egy ép tojás marad. „Fontos, hogy jó tyúkjaim legyenek, jó tojást kell választani, és pontosan kell ütni” – mindössze ennyi kellett a győzelemhez az új bajnok szerint. Sévity Szvetozár nem hiába bízott tyúkjaiban. Portálunknak elmondta, fiának a telkén tartja az állatokat, s hagyományosan szemes takarmányt, vagyis búzát és kukoricát kapnak.

„Igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni hagyományainkat, melyeket régen családi körben, vagy mise után a templomkertben évtizedeken keresztül ápoltunk. Ezt szeretnénk jobban megismertetni, hogy velünk együtt örüljenek és ünnepeljenek az emberek” – részletezte Brczán Krisztifor, a Bánát Egyesület elnöke, hogy miért is hirdették meg a rendhagyó bajnokságot immár harmadszor. A tojáskocogtatáson kívül más versenyszámokban is összemérték ügyességüket az indulók. Nyújtódeszkán kellett legurítani a tojásokat, s így eltalálni egy másikat, illetve pénzérmével lehetett megrepeszteni a tojás héját. Ez utóbbi versenyszámot Brczán Krisztifor nyerte meg, míg a rágurításban Ujhelyi Enikő győzedelmeskedett. A legszebb festett tojást pedig Brczán Gordana készítette. A tojáskocogtatáson kívül másról is szól a deszki pravoszláv húsvét. A kulturális központban libatojást is lehetett csipkézni, gravírozó fúróval készítették a szebbnél szebb mintákat Radvánszkiné Deák Csilla közreműködésével. Mindeközben az udvaron csevapcsicsa, illetve bárány sült nyárson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.