Közélet

Több mint két és fél ezren élhetnek közterületen

Több mint két és fél ezren élhetnek közterületen

2012. április 4., szerda
Több mint két és fél ezren élhetnek közterületen

Több mint két és fél ezer hajléktalan élhet közterületen Magyarországon - közölte a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke a hajléktalanok körében végzett február 3-ai felmérés előzetes adatairól beszámoló szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Győri Péter

elmondta, hogy a gyorsjelentés szerint 8641 hajléktalan vett részt a kérdőíves felmérésben. Közölte, az adatfelvétel nem terjedt ki minden hajléktalan emberre, hiszen nem érnek el mindenkit, és nem is mindenki válaszol a kérdésekre. Tehát az utcai szolgálatok sokkal több hajléktalanról tudnak, mint ahányat meg tudtak kérdezni a felmérés során - magyarázta. Azt tudják - mondta -, hogy 2500 ember biztosan a közterületen él, de azt nem lehet tudni, hogy mennyivel többen töltik az éjszakájukat az utcán. A felméréssel az általuk ismert hajléktalanok körülbelül 60 százalékát tudták megközelíteni - jegyezte meg Győri Péter. Elmondta, a február 3-án megkérdezett 8641 hajléktalan közül 6302-en szállón, 2339-en közterületen válaszoltak a feltett kérdésekre. Február 3-án az utcai szolgálatok jelentései alapján Budapesten 1200 ember aludt közterületen. A felmérésben 876 utcán lévő hajléktalant tudtak megkérdezni. Vidéken 1463 utcán élő ember válaszolt a feltett kérdésekre. Egészében a szállókon élők 60 százaléka - 6302 ember - vett részt a felmérésben. A felmérés eredményei alapján ezeknek az embereknek az élethelyzetéről részletes adatokkal rendelkeznek majd - fűzte hozzá. Győri Péter beszélt arról is, hogy a hajléktalanok egyharmada Budapesten, kétharmada vidéki városokban lelhető fel. Az elmúlt négy évben mindig is azt tapasztalták, hogy a vidéki városokban összességében több hajléktalan ember él, mint Budapesten - fűzte hozzá. Mint mondta, a felmérés szerint erre az évre is "csökkent a fedél nélkül élők száma"; Budapesten már három éve, vidéken már két éve csökken. Ennek okai között sorolta fel a felmérés készítésekor tapasztalt rendkívüli nagy hideget, a szociális programokat és a katasztrófavédelmi intézkedéseknek köszönhetően megnyílt szükségmenhelyeket. Győri Péter szerint a csökkenés annak is betudható, hogy "hónapok óta retorziós intézkedések voltak ezzel az élethelyzettel szemben, tehát szabálysértési eljárást lehetett indítani", és ennek hatására többen "elrejtőzhettek". "Azonban még ezen a leghidegebb éjszakán is több mint 2500 ember fedél nélkül aludt" - mondta. Rámutatott arra is, hogy az elmúlt öt évben végzett február 3-i felmérések során 25 ezer embert kérdeztek meg, ami azt jelenti, hogy ezen idő alatt legalább ennyi embert "megérinthetett a hajléktalanság". Elmondta, a hivatalos adatok szerint Magyarországon mintegy tízezer, a hajléktalanoknak fenntartott férőhelyet működtet az ellátórendszer. Ebből 5600 átmeneti szállón található, 4600 éjjeli menedékhely, ezek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a főváros és a vidéki települések között.

Szabó Andrea

, a Február harmadika munkacsoport tagja elmondta: idén 54 vidéki város vett részt a felmérésben, korábban 12-15 település hajléktalanellátásáról voltak adatok. Az újonnan bevont településekről mintegy 1500 kérdőív érkezett be - fűzte hozzá. A felmérést, amelyben több hajléktalanokat ellátó szervezet vesz részt, 1999 óta végzi a Február harmadik munkacsoport, minden év február 3-án. Győri Péter szólt arról is, hogy a hajléktalanok téli ellátása április 15-én ér véget, ekkor szűnnek meg időszakos férőhelyek. A katasztrófavédelmi intézkedéseknek köszönhetően létrejött befogadóhelyeket március közepéig lehetett igénybe venni - jegyezte meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.