Közélet

Szövetségi államban képzelik el a Vajdaság jövőjét

Szövetségi államban képzelik el a Vajdaság jövőjét

2012. április 1., vasárnap
Szövetségi államban képzelik el a Vajdaság jövőjét

Nyilatkozatot fogadtak el Szerbia szövetségi állammá alakításának szükségességéről vasárnap Újvidéken a 4. Vajdasági Konvenció résztvevői.

A több kisebb helyi politikai párt, nem kormányzati szervezet és magánszemély kezdeményezésére megtartott fórumon elfogadott koncepció szerint a Szerbiai Szövetségi Köztársaságnak két egyenrangú köztársaságot, Vajdaságot és Szerbiát kell magában foglalnia.

Pásztor István

, a régió legnagyobb magyar pártja, a konvenció összehívását szintén támogató Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke ugyanakkor megerősítette, hogy a VMSZ továbbra is a széles körű autonómiáért száll síkra, s nem azért, hogy Vajdaság Szerbiával egyenjogú köztársaság legyen. A VMSZ álláspontját a vajdaság.ma című hírportál beszámolója szerint csatolták a konvenció határozatához. A szövetségi berendezkedést szorgalmazó nyilatkozat voltaképpen azt követeli, hogy "új történelmi megállapodás jöjjön létre Szerbia és Vajdaság között" - írja a hírportál. "Minden állampolgárnak - úgy a szerbeknek, mint Szerbia és a Vajdaság más népeinek és nemzetiségi csoportjainak - hosszú távú érdeke, hogy a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság" és szövetségi berendezkedésű utódállamai után "továbbra is egy közös, szövetségi és demokratikus köztársaságban éljen, amelyet önkéntesen, akaratuknak egy népszavazáson való kifejezésével alakítanak meg" - idézi a nyilatkozatot a Hina horvát hírügynökség. A határozatban egyebek közt az áll, hogy Vajdaság "nagy árat fizet a Szerbiával való közös életért", mert évtizedek óta gazdaságilag kizsákmányolt a központi hatalom részéről, s ezért gyökeres változásokra van szükség. A dokumentumot

Zivan Berisavljevic

és

Djordje Subotic

, az összejövetel koordinációs testületének társelnökei ismertették. Berisavljevic Vajdaság egyik magas rangú tisztségviselője volt az egykori szocialista Jugoszláviában. Subotic a Vajdasági Klub nevű civil kezdeményezés vezetője. Az összejövetelen megjelentek a vajdasági tudományos, kulturális és közélet kiemelkedő képviselői is. A Beta szerb hírügynökség szerint lemondta viszont részvételét a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV), tekintettel a május 6-ra kiírt szerbiai parlamenti választások már megkezdődött kampányára, valamint a kormányzó Demokratikus Párttal (DS) kötött koalíciós megállapodására.

Petar Kuntic

, a DSHV elnöke azt üzente, pártja nem gondolja, hogy Vajdaság lakosságának előnye származna abból, ha Belgrád dominanciáját Újvidék dominanciájával váltanák fel. Ennél fogva inkább a decentralizáció helyi önkormányzatok szintjén való megvalósítását támogatja. A Tanjug szerb hírügynökség szerint Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap bejelentette, hogy indulni fog a szerbiai államfői posztért, ha az elnökválasztást a májusi parlamenti választásokkal azonos időpontra írnák ki. Pásztor mindazonáltal hozzátette, hogy helyesebb lenne az elnökválasztást 2012 végére kiírni, amikor

Borisz Tadic

elnök államfői mandátuma lejár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.