Gazdaság

Nem változott a jegybanki alapkamat

Nem változott a jegybanki alapkamat

2012. április 24., kedd
Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

Az MNB honlapján az indoklást tartalmazó közleményből kiderül: a monetáris tanács azért döntött az alapkamat szinten tartása mellett, mert a testület meggyőződése szerint a monetáris politika a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. A kockázati megítélés változékonysága és az inflációs alapfolyamatok továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak - hangsúlyozta az MNB közleménye.

Simor András

jegybankelnök a tanács ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a monetáris tanács három javaslatról tárgyalt, a 7 százalékos jegybanki alapkamat tartására vonatkozó indítvány mellett szerepelt 25 bázispontos csökkentésre és 25 bázispontos emelésre vonatkozó javaslat is, végül a többség a kamat tartására voksolt. Az MTI által megkérdezett az elemzők úgy vélték: az IMF/EU-megállapodás megkötéséig, vagy legalábbis a tárgyalások megkezdését jelentő hírekig nem látnak esélyt monetáris enyhítésre.

Bebesy Dániel

, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere közleményben fejtette ki, hogy a kamattartás nem okozott meglepetést. Mint közölte, április folyamán a kedvezőnek mondható márciusi inflációs adaton kívül a monetáris politika inkább kedvezőtlen fejleményekkel szembesült: romlott az ország kockázati megítélése, jelentősen nőtt a CDS felár, emelkedtek az állampapírpiaci hozamok, és a 300-as szint közelébe gyengült a forint az euróval szemben. A Budapest Alapkezelő véleménye szerint ugyanakkor a fő veszélyforrás továbbra is az, hogy a jelenlegi növekedési kilátás mellett bizonytalan az ország adósságfinanszírozásának fenntarthatósága az IMF-védőháló hiányában.

Suppan Gergely

, a TakarékBank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben megállt a forint árfolyamának, valamint a hozamok és a kockázati felárak év eleje tartó csökkenése, elsősorban az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének elhúzódása miatt. Sőt, a hazai gazdaság kockázati megítélése relatíve romlott a régióhoz képest - jegyezte meg az elemző a közleményében. A reálgazdasági folyamatok nem indokolnak szigorúbb kamatpályát, így a pénzügyi stabilitási folyamatok lehetnek leginkább hatással a kamatdöntésre a következő hónapokban Suppan Gergely szerint. Utóbbit pedig elsősorban az IMF-fel és az EU-val tervezett tárgyalások kimenetele, valamint az európai adósságválság és az ezzel kapcsolatos nemzetközi hangulat változásai befolyásolhatják. A hitelkerettel kapcsolatos megállapodásig a kivárás indokolt, mivel megtorpant a kockázati megítélés javulása - fűzte hozzá. Az MTI által megkérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők szerint az inflációs nyomás miatt akkor sem várható gyors kamatcsökkentés a magyar jegybank részéről, ha a közeljövőben haladást sikerül elérni az IMF/EU-program ügyében - vélekedtek a 7,00 százalékos MNB-alapkamatot változatlanul hagyó monetáris tanácsi ülés után, bár a monetáris enyhítés kezdetének várható időpontjáról eltérnek a citybeli vélemények. Az egyik vezető londoni pénzügyi elemzőház, a 4cast szakértői kommentárjukban kiemelték: a monetáris tanács keddi közleményéből ezúttal hiányzott az a korábbi előrejelzés, amely szerint az inflációt 2013-ban már sikerül kordában tartani, szerepelt viszont az a prognózis, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0 konvergenciaprogram intézkedései - bár visszafogják a fogyasztási dinamikát - jövőre feljebb hajtják az inflációt. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői a keddi monetáris tanácsi kamatdöntő ülés utáni kommentárjukban fenntartották azt a prognózisukat, hogy az MNB nem módosítja alapkamatát mindaddig, amíg létre nem jön a megállapodás az új IMF/EU-finanszírozási csomagról, és amíg a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak nem csökkennek tartósan. A cég szakértői közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint az IMF/EU-megállapodást már a következő három hónap során el lehet érni, jóllehet a ház jelentősnek ítéli a tárgyalások ennél hosszabb elhúzódásának kockázatát. Más nagy citybeli házak ugyanakkor egyelőre nem zárják ki az MNB-kamatemelés lehetőségét sem arra az esetre, ha az IMF/EU-megállapodás az év későbbi szakaszáig elhúzódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.