Gazdaság

Nagyot javult az ország megítélése - nem tudni, hány napig tart a csoda

Nagyot javult az ország megítélése - nem tudni, hány napig tart a csoda

2012. április 29., vasárnap
Nagyot javult az ország megítélése - nem tudni, hány napig tart a csoda

Az EU/IMF hiteltárgyalások megkezdhetőségéről szóló bejelentés órák alatt hatalmas erősödést váltott ki a magyar piacokon amellett is, hogy nem volt teljesen világos a fordulat háttere - írja összegző cikkében a Portfolio.hu.

A hitelkeretről szóló tárgyalások jó esetben is még legalább hetekre vannak tőlünk, azok lezárására pedig valószínűleg őszig várnunk kell. Addig azonban bőven lehetnek még izgalmak külföldön például az egyre mélyülő és egyre több aggodalmat okozó spanyol válság miatt. Az új megszorító csomaggal a kormány pontosan a nemzetközi elvárásoknak megfelelő méretű pótlólagos költségvetési kiigazítást vállalt, de közben több méretes biztonsági tartalékot is elrejtett. A mostani intézkedéssorozat a korábban meghirdetett csomagokkal együtt példátlan méretűvé hizlalja a 2012-re tervezett kiigazítást, és jövőre is fiskális szigorra készülhetünk - írja az oldal elemzésében. A hiteltárgyalások megkezdhetőségével kapcsolatos, váratlanul kedvező fordulat hatására a magyar piacok órák alatt heves erősödéssel reagáltak: a forint és a részvényárfolyamok elszálltak, az állampapír hozamok beszakadtak. A forint így három hónapja a legnagyobb egyheti erősödést tudhatja maga mögött. Szakértők szerint azonban nem lesz hosszú életű a rali és a további erősödés helyett inkább a korrekció esélye a nagyobb főként arra tekintettel, hogy továbbra is bizonytalan az EU/IMF-tárgyalások kezdési ideje. A héten a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az IMF-tárgyalásokkal és az inflációs kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságokra tekintettel továbbra is 7%-on hagyta az alapkamatot. Ezután közzétette a pénzügyi stabilitási jelentést, amelyben a magyarországi hitelösszeomlás veszélyére figyelmeztetett. Az aggodalom érthető, hiszen például nem volt még olyan gyenge hónap a magyar lakossági jelzáloghitelezésben, mint a márciusi hónap. Az első negyedévben kissé tovább emelkedett a munkanélküliség ráta Magyarországon, miközben a foglalkoztatottság csökkent és júliustól, az új Munka Törvénykönyve életbe lépésével, több százezer ember fizetése is csökkenhet a pótlékrendszerbeli változások miatt. Egy jó hírt sem szabad elhallgatni: a magyar állam legnagyobb hitelezője, a Franklin Templeton az "ínséges időkben" is kitartott mellettünk óriási állampapír-piaci kitettségén keresztül. További részletek a

Portfolio.hu-n

. (Forrás: Portfolio.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.