Egyetem

Szabó Gábor: Minden szinten kutatóegyetemi címre kötelez Klebelsberg öröksége

Szabó Gábor: Minden szinten kutatóegyetemi címre kötelez Klebelsberg öröksége

2012. április 11., szerda
Szabó Gábor: Minden szinten kutatóegyetemi címre kötelez Klebelsberg öröksége

Klebelsberg Kuno, a Bethlen-kormány kultuszminiszterének örökében járva nem lehet más a Szegedi Tudományegyetem missziója, mint az, hogy nemzetközi szintű kutatóegyetemmé váljon - hangsúlyozta Szabó Gábor, az SZTE rektora a keddi ünnepségen az SZTE Klebelsberg-könyvtárban, ahol a bibliotéka átnevezésének alkalmából felavatták a kultúrpolitikus reliefjét.

- Az Egyetemi Könyvtár tavalyi névadó ünnepségén arról beszélt, nagy adósságot törlesztenek Klebelsberg nevének felvételével - nem is lehet kérdés, hogy miért éppen az egykori kultuszminiszterről történt az elnevezés...

- Valóban, sokkal inkább az a kérdés, hogy mi volt az oka annak, hogy Szegeden nem viselte az egyetem környékén egyetlen jelentős intézmény sem

Klebelsberg Kuno

nevét. Úgy gondolom, hogy az ország mellett Szeged városa és az egyetem külön köszönettel és hálával tartozik az egykori kultuszminiszternek, hiszen az universitas idetelepítésében múlhatatlan érdemei voltak, valamint abban is, hogy

Szent-Györgyi Albert

Szegedre került. Ez a minimum, hogy Klebelsberg nevét egy arra méltó létesítmény viselje, amivel egyfajta adósságot törlesztünk.

- Többször felmerült már a kifejezés: "méltónak lenni" Klebelsberg nevéhez. Teljesíthetetlen mérce?

- Remélem, hogy méltóak vagyunk, remélem, hogy az egyetem, és azon belül a könyvtár azokat a nemzetközi elvárásoknak megfelelő elveket követi akár a tudomány művelésében, vagy egyéb tevékenységében, melyeket Klebelsberg maga nagyon fontosnak tartott.

- Beszédében kitért arra is, hogy a kultuszminiszter gondolkodásában a köz- és a felsőoktatás fejlesztése mindig összekapcsolódott.

- A Tisza-parti város és az Alföld is megújult az oktatáspolitikája révén. Mikor a Dóm téri épületeket átadták, ugyanazon a héten avatták az ötezredik tantermet.

- Mit gondol, Klebelsberg elveit ma is meg tudja valósítani az egyetem?

- Nem az egyetemnek, hanem az oktatáspolitikának kellene követnie az ő elveit, és azt gondolom, nagyon nagy szükség lenne klebelsbergi formátumú politikusra az országnak, hiszen messze megelőzte korát, a célok kitűzésében és abban is, hogy kezdettől fogva tudatosan hangsúlyozta azt, hogy a kutatás, a tudomány csak nemzetközi kontextusban művelhető. Ha megnézünk ma egy modern, magát kutatóegyetemnek valló universitast, akkor körülbelül azokon az elveken működik, amelyeket Klebelsberg a húszas évek végén nagyon világosan megfogalmazott.

- Köszöntőjében utalt a két héttel ezelőtt Nobel-díjas konferenciára, mikor Szent-Györgyi Nobel-díjátvételének 75-dik évfordulóját kilenc kitüntetett tudóssal ünnepelték. Azt mondta, a tudományos tanácskozás valódi főszponzora Klebelsberg lett volna. Eszerint jó úton halad az universitas?

- A kutatás, a tudomány és a művészet művelése csak hazai színvonalon nem értelmezhető, Klebelsberg kezdettől fogva hangsúlyozta a nemzetközi beágyazottságot - úgy gondolom, hogy a szegedi egyetem az utóbbi időben pontosan ezen az úton jár, vagy legalábbis szeretne járni.

- A hazai kutatóegyetemi címet már birtokolja a szegedi universitas, azért kell tehát munkálkodnia, hogy nemzetközi mércével is megfeleljen ennek a címnek?

- Amíg ezt nem értük el, tovább kell fejlődnünk, de az irány, az út nem kétséges. Szépen cseng össze ez a névadó ünnepség a két hete tartott Nobel-díjas konferenciával. Úgy gondolom, ott is megmutattuk azt az örökséget, amelyet Klebelsberg ránk hagyományozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.