Egyetem

Megszületett a szegedi egyetem első Kiválósági listája + FOTÓK

Megszületett a szegedi egyetem első Kiválósági listája + FOTÓK

2012. április 27., péntek
Megszületett a szegedi egyetem első Kiválósági listája + FOTÓK

A tehetséggondozás egyfajta forradalmi újítása születhet meg Szegeden azon Kiválósági lista nyomán, melyet pénteken hirdetett ki először a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont.

Mintegy 300 hallgató, összesen több mint 9 millió forint támogatásban részesülhetett az új pályázati rendszer révén. 2011 novemberében indította el a Tehetségpont a sztehetseg.hu interaktív honlapját, mellyel a pályáztatás új rendszere is megvalósult a tagok számára. Ebben a félévben először hirdette meg a szervezet Kiválósági lista nevű programját, melynek lényege, hogy a jó tanulmányi, illetve kutatási eredményekkel rendelkező, kiemelkedő művészeti, sportolói teljesítményt felmutató hallgatókat meghatározott pontrendszer alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatba sorolják. Az egyes fokozatokhoz különböző kedvezmények (Tehetségpont-könyvtár, kedvezményes színház- és sportbérletek, fénymásolási engedmény stb.), illetve a teljesítmény függvényében jelenleg 30 és 150 ezer forint közötti úgynevezett Talent-ösztöndíjak társulnak.

Tehetségpotenciál

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács Szeged Megyei Jogú Város, az SZTE Doktori Intézet, a Pro Talentis Alapítvány és az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, továbbá cégek támogatása alapján hirdette meg pályázatai többségét. Külön kategóriákban értékelték az alap-, mester- és osztatlan képzéses, a PhD-hallgatókat, valamint a művész-, illetve sportoló tehetségeket. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatásával a szervezet Esélyegyenlőségi Talent ösztöndíjat is kiírt hátrányos helyzetű egyetemisták támogatására. Szintén ezen a napon osztották ki az Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged patronálása alapján a Tehetségpont által gondozott Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjakat, és a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi díjaiban részesült hallgatóit is köszöntötték. Kardos János, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője elmondta, a város hosszú évek óta támogatja a tehetséges hallgatókat, éppen Badó Attila professzor kezdeményezésére indult el annak idején az a kezdeményezés, hogy városi ösztöndíj formájában kezdetben száz egyetemi hallgatónak adtak havi 10 ezer forintos ösztöndíjat 10 hónapos időszakra, ebből nőtte ki magát az a sok támogatás, amelyből a Tehetséggondozó Tanács tud gazdálkodni. Jelenleg 4 és fél millió forint áll rendelkezésre, ebből középiskolás tehetségeket is támogatnak.

Badó Attila

, a szervezet vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke elmondta, az SZTE Tehetségpont azért munkálkodik, hogy tagjai minél motiváltabbak legyenek egyre feljebb jutni a Kiválósági listán, illetve megtartani már kivívott helyüket. A szervezet, valamint annak segítésére létrehozott Pro Talentis Universitatis Alapítvány kiemelt célja az is, hogy a jövőben megismertesse a munkáltatói szférával kiválósági rendszerét, hogy az egyetemisták önéletrajzukban is szerepeltethessék megszerzett fokozatukat, ami garanciát jelenthet majd a munkáltató felé felkészültségükről. A ranglista tehát a jövőben a cégek számára is jelzi majd az egyetemen képződő tehetségpotenciált. A Pro Talentis Alapítvány a lista csúcsán álló két hallgatót külön is jutalmazta:

Kálmán János

hatodéves orvostanhallgató elnyerte az Év Tehetsége,

Németh Zoltán

vegyész PhD-hallgató pedig az Év Doktorandusza Díjat (

második képünkön jobbra, a szintén aranyfokozatú ötödéves medikus, Baranyai Tamás mellett

). Az éppen szakmai gyakorlatát Németországban töltő Kálmán János Skype-kapcsolaton jelentkezett be a díjátadó előtti sajtótájékoztatón, és úgy nyilatkozott, az elismerés további kitartó munkára sarkallja, hogy ezután is bizonyíthasson, megmutatva, hogy megérdemli a tanács bizalmát. A hallgató másodéves kora óta a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának Alzheimer-kór, illetve Genetikai Kutatócsoportjában dolgozik diákkörös hallgatóként. Mindkét kutatási témájának célja az öregkori elbutulásért leggyakrabban felelőssé tehető Alzheimer-kór kialakulásának és rizikótényezőinek jobb megértése. Portálunknak Kálmán János úgy nyilatkozott, bár a magyar rezidensek és általában az egészségügyi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsültsége és munkahelyi körülményei sajnos nem olyanok, amilyeneket érdemelnének, bízik benne, hogy a helyzet rendezésére tett eddigi lépéseket újabbak követik. A fiatal tehetség jövőjét hosszabb távon mindenképpen itthon képzeli el, amellett, hogy ha lehetősége adódik, akkor rövidebb időre továbbra is szívesen kipróbálja magát külföldön is. A hatodéves medikus jövőre doktoranduszként szeretné kutatásait tovább folytatni.

A legjobb befektetés

Nyersanyagban, tőkében szegények vagyunk, egyetlen igazi kitörési pontunk van, a sokat emlegetett szellemi tőke, mely régebben is értékes volt, ma pedig de egyre inkább azzá válik. Hiszen a termelékenység növelése egyre inkább attól függ, hogy milyen embereket tudunk bevonni a gazdaságba, mennyire képzettek, innovatívak, mit tudnak hozzáadni a társadalom fejlődéséhez – épp ezért e kiválóságok felkutatása, gondozása talán a legfontosabb feladat – mondta el a díjátadón a Szegedi Tehetséggondozó Tanács új tagja,

Járai Zsigmond

, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnöke, korábbi jegybankelnök. Hozzátette: jó helyre fektet be a Tehetségpont. Akik tanácsot kérnek tőle, mindenkinek azt mondja, a legjobb befektetés a család és a tudás, hogy legyen sok olyan ember, akikre építeni lehet a gazdaságot, akik előre viszik a társadalmat, példát mutatnak másoknak a munkájukkal, szorgalmukkal. „Köszöntjük önöket azért is, mert a mai világban elfogadták azt a kihívást, hogy megmutassák, érdemes egy célt kitűzni maguk elé, és érdemes ezt az értéket képviselni. Legyenek önök azok is, akik segítő kezet nyújtanak a következő generációnak” – szólt az Talent-ösztöndíjasokhoz

Homoki-Nagy Mária

oktatási rektorhelyettes. A bibliai történetet felidézve hozzátette: a talentumokat nem azért kaptuk, hogy azzal ne jól sáfárkodjunk, hogy magunkban mélyen megőrizzük, és igazából ne bontakoztassuk ki, vagy hogy ne legyünk általa a szűkebb-tágabb közösség javára.

Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, aki érkezése előtt a brazil nagykövettel tárgyalt, elmondta, a szegedi egyetem olyan világrész érdeklődését is felkeltette, mellyel korábban alig volt kapcsolata. A több mint ezer külföldi diák között egyetlen brazil hallgató sincs jelenleg Szegeden. Brazília is felismerte a kiválóságok fontosságát. „Tudjuk, kik a tehetségek, kikkel kell külön foglalkoznunk, ugyanis az országgal szemben megbocsáthatatlan bűn, ha a magunk tehetségét parlagon hagyjuk, és nem tesszük lehetővé kibontakoztatását. A hallgatóknak is van feladata, a tehetség nagyon érzékeny műszer, rendkívüli gond és önfegyelem szükséges ahhoz, hogy eredménnyé váljon” – összegzett a rektorhelyettes. A díjátadót a Sófi-alapítvány kuratóriumi díjában részesült Lukács Angéla énekművész hallgató fellépése színesítette, aki Liszt Ich möchte hingeh'n című dalát, valamint Marica grófnő belépőjét énekelte, zongorán kísérte Koczka Ferenc. "Mindenkinek jól esik az elismerés, és számomra ez volt az első hivatalos, papírra vetett kitüntetés az egyetemi éveim alatt. Sokan kaptak díjat, és az hogy ennyi tehetséges fiatal közül nekem adatott meg a szereplés lehetősége, rendkívül megtisztelő. Olyan emberekhez szólhattam a zene nyelvén, akikben nem csak lappang a tehetség, hanem felszínre is tudják hozni azt határtalan szorgalommal" - mondta el portálunknak Lukács Angéla. A fiatal művészt már több alkalommal segítette bemutatkozási lehetőséghez az SZTE Tehetségpont, így például énekelhetett a Művészetek Palotájában és önálló esten lépett fel a Somogyi-könyvtárban is. Úgy tűnik, hogy a nyáron is sor kerül egy egyéni koncertre, ami szintén kapcsolatba hozható a Sófi-alapítvánnyal. Június 2-án, a Szegedi Kisszínházban a Zeneművészeti Kar Magánének Tanszéke előadja Offenbach Kékszakáll című operettjét Toronykőy Attila rendezésében, ebben a női főszereplőt Lukács Angéla alakítja majd. A fiatal művésznek még egy éve van az opera mesterszakon. "Énektanárom, Andrejcsik István művésztanár önzetlen, őszinte módszerrel képzi növendékeit, és készít fel mindenkit az énekesi pályára. Az ő tanácsait fogadva keresem a saját utamat" - tudtuk meg a fiatal tehetségtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.