Közélet

Még "nyitott a pálya" az államfői posztra

Még "nyitott a pálya" az államfői posztra

2012. április 4., szerda
Még "nyitott a pálya" az államfői posztra

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint "nyitott a pálya", többes jelölés is elképzelhető a Fidesz-KDNP április 16-i frakcióülésén, amelyen megvitatják, hogy kit vagy kiket jelöl Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a köztársasági elnöki posztra.

"A Fidesznek 16-án van egy frakcióülése. Ott ezt a kérdést megvitatja. (...) Nyitott a pálya, lehet egyes, lehet többes jelölés. Ezt akkor meg fogjuk vitatni" - közölte

Kósa Lajos

szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva. Azzal összefüggésben, hogy a Jobbik

Morvai Krisztinát

, a párt európai parlamenti képviselőjét és

Für Lajos

volt országgyűlési képviselőt jelöli a köztársasági elnöki posztra, Kósa Lajos azt válaszolta: nem tudja támogatni őket, de megjegyezte, hogy a parlamenti szavazáson való jelöltséghez 78 aláírásra van szükség. "Az ellenzék létszáma ezt meghaladja. Teljesen világos, ebben az esetben az ellenzék térfelén pattog a labda. Van-e annyi ellenzéki szolidaritás bennük, hogy mondjuk, kölcsönösen lehetővé teszik azt, hogy az egyes ellenzéki pártok (...) jelöltet állíthassanak?" Szerinte furcsa lenne, ha ebbe a Fidesz beleszólna, "mert a Fidesznek van jelöltje, erről április 16-án fog tárgyalni - a miniszterelnök-pártelnök előterjesztése alapján - a Fidesz-KDNP-frakciószövetség". Arra a felvetésre, hogy eszerint már megvan a név a kormányoldalon, azt felelte: "nincs, csak a lehetőségek vannak meg". Megjegyezte, jelöltjeikről nem fog kommentárt tenni, mert a Fidesz ebben is szeretne különbözni az MSZP-től. Azzal a mondatával kapcsolatban, amely szerint "a Fidesznek van jelöltje", a sajtótájékoztató egy későbbi részében újságírói kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: "a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több". A pillanatnyi megfogalmazásaiból - mondta - nem lehet semmilyen következtetést levonni, az említett mondatában pedig általában próbált fogalmazni. "Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik" - Kósa Lajos szavai szerint a Fidesz ilyen embert keres az államfői posztra. Arra, hogy az MSZP az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az Országgyűlés, a Fidesz alelnöke úgy reagált: "miért pont négyötöd? Nyilván azért, mert Mesterházy így akar bosszút állni Gyurcsányon, hogy kiszámolta, pont olyan arányt kell mondani, amelyben viszont a Gyurcsányék nem lehetnek benne".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.