Kultúra

Kökény-borok a Nyíl utcában

Kökény-borok a Nyíl utcában

2012. április 4., szerda
Kökény-borok a Nyíl utcában

Egy mesebeli névvel, igazi kézműves borász érkezik az Alsóvárosi Tájházba. Kökény Benő Ceglédről hozza el gyöngyszemeit a Napsugaras Borestre.

Cegléd legismertebb borásza,

Kökény Benő

gazdálkodó családba született, mezőgazdasági technikumba járt, de nem volt messze attól a szégyentől, hogy nem tud bort rakni a család asztalára. A késő Kádár-kor nem kedvezett a kisbirtokos szőlőtermelőknek, ha bort is akartak készíteni, főleg, ha azt árutermelésként tették. Igaz, hogy a háztáji és a gmk résnyire kinyitotta a kapukat, de a szőlész valahogy nem fért át rajtuk. De Kökény Benőt kemény fából faragták. Makacsul járta a maga útját és mára a legszebb cserszegit készítő borászok között emlegetik. Korát messze megelőzve már 1985-ben, a fajta állami elfogadása előtt egy évvel ültetett cserszegi fűszerest, s mellé zalagyöngyét egy két tenyérnyi birtokon. Akkoriban szakcsoport volt az éledező magántulajdon fedőneve. Erről a formáról leginkább a villányi, még ma is szakcsoportit bérlő gazdák tudnának sokat mesélni. Nos, a rendszerváltással épp beszűkült a piac és elindult az útkeresés másfél évtizede. Kökény Benő és fia mindig előre menekült. Egy olyan területen növelte tíz hektár fölé a szőlőterületét, ahol ez már nagybirtoknak számít, aztán technológiát, majort fejlesztett és bővített, mígnem fölfedezték maguknak a helyet a borturisták, akik első sorban a ceglédi termálfürdőbe és a négycsillagos szállodába érkeztek. Ha a magas szintről a Kökény-birtokra ruccannak ki, nem kell alább adniuk: a borászat és környezete ámulatba ejti a vendégeket. Mivel Kökény Benő otthon adja el az összes borát, csak úgy van lehetőségünk megismerkedni a tételekkel, ha elutazunk hozzá vagy ha ő jön Szegedre. Megtisztelő, hogy ez a rendkívüli tudású, egészen kivételes borokat készítő mesterember elhozza kincseit a Nyíl utcába.

Borok:

Cserszegi fűszeres 2011 Rajnai rizling 2011 Chardonnay 2009 Kékfrankos rozé 2011 Fischer-part vörös 2009 Exidius 2007Exidius 2009 Hárslevelű 2008 félédes Az est április 5-én, 17 órakor kezdődik Alsóvároson, a Nyíl utcai tájházban. A borkóstolóra és borvacsorára a belépő 2000 forint. Érdeklődni, jelentkezni:

szabomagdoln@gmail.com

, 30/2945222; vagy Kulik Melinda

szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com

, 30/5012822

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.