Közélet

Kihalás szélén a délvidéki földikutya + FOTÓK, VIDEÓ

Kihalás szélén a délvidéki földikutya + FOTÓK, VIDEÓ

2012. április 23., hétfő
Kihalás szélén a délvidéki földikutya + FOTÓK, VIDEÓ

Természetvédelmi programmal mentenék meg az Ásotthalom és Kelebia közelében is élő, kihalás szélére sodródott délvidéki földikutyát. Az állat a legkisebb egyedszámú emlős Európában, állománya alig 300 példányt számlál. Még az óriás pandánál is veszélyeztetettebb.

Kamerák és objektívek kereszttüzéből menekült ijedten a föld alá Sejlő, a hím földikutya (Nannospalax leucodon montanosyrmiensis), nem messze Kelebia határában. Az állatot hétfő délután mutatták be a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kihalófélben lévő emlősre. Állománya mindössze 300 példányt számlál, ennek kétharmada Ásotthalom, illetve Kelebia környékén található, a maradék száz pedig Újvidéken, néhány négyzetméternyi területen él. A korábban gyakorinak számító állat élőhelye a mezőgazdasági területfoglalások miatt alig kettő százalékára zsugorodott, fennmaradása természetes módon már nem is biztosítható. Hétfő délután egy sajtótájékoztatón ismertették a kelebiai földikutya-védelmi program részleteit, mely utolsó reményként szolgálhat a füves puszták alatt élő, apró állatoknak.

Unokáink sem fogják látni?

"A földikutyák kutatása eleve nem túl régi történet, dél-alföldön is honos változatáról csupán az elmúlt években derült ki, hogy önálló fajnak tekinthető" - árulta el portálunknak

Krnács György

, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője. A fajok különválasztását csak genetikai vizsgálatokkal lehet elvégezni: külső jegyeik ugyan azonosak, eltérő génállományuk miatt szaporodni mégsem képesek egymással. Míg a hatvanas években kártevőként tartották nyilván őket, pár évtized elteltével már a kipusztulás fenyegeti őket, fennmaradásuk önerőből már nehezen biztosítható. http://www.youtube.com/watch?v=0bBQFwLJ55w A kelebiai földikutya-védelmi program, mely a Zöld Forrás támogatásával valósult meg, alig 1,7 millió forintos pályázatból gazdálkodik. Az összegből a genetikai kutatás és a nyilvánosság megteremtése mellett egy hektárnyi terület rekonstrukcióját is végrehajtják, mely némi életteret adhat a rágcsálónak. "Egyelőre a mostani állapotokat szeretnénk konzerválni, ennél tovább már nem szabad apadnia létszámuknak. Következő lépésként az állatot kell minél jobban megismernünk, új élőhelyek kialakításával, tenyésztési program indításával tudunk javítani helyzetükön" - emelte ki a természetőr.

Az utolsó Remény

Az igen ritka délvidéki földikutya két példányát - Reményt és Sejlőt -

Csorba Gábor

, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa mutatta be hétfőn. Kizárólag föld alatt élnek, szemre így nem is igen van szükségük: bőrük alatt két kis pötty jelzi a talaj alatti körülményekhez alkalmazkodott látószervet. Járatrendszerüket (melynek hossza elérheti a száz métert is) csupán ritkán hagyják el, a veteményesbe, gyümölcsfák gyökereibe így kárt nem okoznak. Környezetüket kopogtatás útján derítik fel, ilyen módon kommunikálni és tájékozódni is tudnak. Több fajuk is hungarikumnak számít, a Kárpát-medencében öt, egymástól genetikailag nagymértékben különböző földikutyafaj honos. Ezek közül egyet már évek óta nem tudtak beazonosítani - fennáll a veszélye, hogy ki is haltak. Rövid bemutatójukat követően a két rágcsálót "hazafuvarozták", majd Kelebia határában, a járatuk mellett szabadon engedték. Bízzunk benne, hogy nem utoljára láttuk őket...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.