Gazdaság

Kedvezően alakult a munkaerő-piaci aktivitás

Kedvezően alakult a munkaerő-piaci aktivitás

2012. április 27., péntek
Kedvezően alakult a munkaerő-piaci aktivitás

Kedvezőnek nevezte a munkaerő-piaci aktivitás első negyedéves növekedését a Takarékbank és a Raiffeisen elemzője, ugyanakkor mindketten felhívták a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatás bővülése elsősorban a közmunkaprogramoknak köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte a január-márciusi munkaerő-piaci adatokat. Az idei első negyedévben 3 millió 791 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 59 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. 2012. január-márciusban a foglalkoztatottak létszáma 1,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

Suppan Gergely

, a Takarékbank senior elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli, hogy munkanélküliségi ráta 11,7 százalékra történő emelkedése megfelel a várakozásoknak. Igen pozitív meglepetés, hogy a szezonális hatásoknál lényegesen kisebb mértékben, mindössze 2.600 munkavállalóval csökkent a foglalkoztatás az előző háromhavi átlaghoz képest, míg a várakozásoknál lényegesen gyorsabban, 58.800-zal nőtt a foglalkoztatás egy év alatt. Eközben a munkanélküliek száma 6,7 ezerrel nőtt az előző három hónaphoz képest, míg 14,3 ezerrel egy év alatt, így az aktívak száma egy év alatt 73 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz - hangsúlyozta Suppan Gergely. Az aktívak számának növekedését a szakértő szerint a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma. Suppan Gergely úgy véli, a foglalkoztatás vártnál gyorsabb növekedése nagyrészt a közmunkaprogramoknak köszönhető, azonban bővült a foglalkoztatás a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a piaci szolgáltatások területén is, miközben csökkent az építőiparban. Szezonális hatásoknak köszönhetően a következő hónapokban újra emelkedhet a foglalkoztatás, míg a szigorúbb feltételek miatt ennél kisebb mértékben csökkenhet a munkanélküliség. A nyári hónapokra 10,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyi egyező mértékű, 11 százalékos lehet - olvasható az elemzésben.

Török Zoltán

, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: pozitív változás , hogy egyre többen jelennek meg a munkaerő-piacon, és nő az aktivitási ráta. Ugyanakkor más statisztikákból az látszik, hogy akik el tudnak helyezkedni, azok közmunkaprogram keretében találnak munkát, így a versenyszektorban nem bővül a foglalkoztatás. A szakértő hozzátette, hogy a versenyszférában az figyelhető meg, hogy egyre nő a részmunkaidős foglalkoztatás; a munkáltatók vélhetően így akarják elkerülni a jelentős minimálbér-emelést. Pozitív változás a munkakínálat növekedése, ugyanakkor negatívum, hogy a közmunka húzza fel a foglalkoztatást. Török Zoltán várakozása szerint nyáron a mezőgazdaságban és egyes szolgáltató ágazatokban nő majd a munkaerő-kereslet. Ugyanakkor hozzátette, hogy az első hónapokban sok csoportos létszámleépítést jelentettek be - fűzte hozzá. Az elemző év végére 11,4 százalékos munkanélküliségi rátával számol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.