Sport

Jégkorong: nem jut fel a világelitbe a válogatott

Jégkorong: nem jut fel a világelitbe a válogatott

2012. április 19., csütörtök
Jégkorong: nem jut fel a világelitbe a válogatott

Nem kerülhet fel a világelitbe a magyar jégkorong-válogatott, mivel 7-2-re kikapott az osztrák csapattól a ljubljanai divízió I-es világbajnokság utolsó előtti, csütörtöki fordulójában.

Szerdán a magyarok a szlovénoktól, az osztrákok pedig a japánoktól kaptak ki. A képlet egyszerű volt: ha az osztrákok alapjátékidőben, azaz három pontot érően nyernek, akkor - a szlovénokkal együtt - ők jutnak fel, minden más esetben a szombati napra marad a döntés. A magyarok legutóbb 1977-ben nyertek a rivális ellen, azóta 11 vereség a mérleg, ám most mégis remekül indult a meccs:

Bartalis

szemfüles passzát a kapu mögül "visszasomfordáló"

Galanisz

vágta be. Egy perc 37 másodperc múlva azonban jött az egyenlítés:

S. Geier

éles szögből a visszavetődő

Bálizs

felett bombázott a léc alá. A folytatásban mezőny- és létszámfölénybe kerültek az osztrákok, ám a magyar kapus több alkalommal is bravúrral védett. A lett játékvezető sok kiállítást ítélt, és amikor a magyarok jutottak emberelőnyhöz,

Vas Márton Ladányi

kipattanóját lőtte be. Később az NHL-es

Grabner

lépett ki egyedül, ám

Bálizs

lábbal hárított. Egyből a szünet után duplaelőnyből Unterluggauer nagy gólt vágott a jobb felső sarokba. Egyik fél sem mert kockáztatni, ráadásul alig volt olyan szakasz, amikor teljes létszámban játszottak volna a csapatok. A harmad vége előtt a magyar védelem hibáját

Latusa

használta ki, mielőtt

Sille

tisztázott volna, rácsapott a pakkra, amely Bálizs lába mellett bepattant. A magyar kapus védéseivel indult a záró játékrész, majd

Harand

lövése Benk ütőjéről pattant be. Galanisz, majd

Hári

szépíthetett volna, előbbi mellé lőtt, utóbbi szólóját pedig védte

Starkbaum

. Emberelőnyben Bartalis veszélyeztetett, ez kimaradt, nem úgy, mint

Unterluggauer

lökete. Volt még egy létszámfölénye az osztrákoknak, ebből Latusa volt eredményes, a végén pedig Baumgartner mattolta a kiszolgáltatott Bálizst. Ezzel eldőlt, hogy a szlovén és az osztrák válogatott jövőre a 16-os elitben szerepelhet, a magyarok legfeljebb a harmadik helyet szerezhetik meg a ljubljanai tornán.

Divízió I-es férfi jégkorong-világbajnokság, 4. forduló:

Ausztria - Magyarország 7-2 (1-2, 2-0, 4-0)

Gól:

S. Geier (7'), Unterluggauer (23', 52'), Latusa (39', 54'), Harand (44'), Baumgartner (56'), ill. Galanisz (5'), Vas M. (11'). Kevin Primeau, a magyarok szövetségi kapitánya:

"Tudtuk, hogy két komoly ellenfél vár ránk szerdán és csütörtökön, és ebből az egyiket le kell győzünk. Jól kezdtük a mai meccset, volt hitünk, azonban a folytatásra elfáradtunk. A speciális helyzetekben, emberelőnyben és emberhátrányban nem tudtunk megfelelően összpontosítani, ráadásul szerencsénk sem volt. Bálizs sok segítséget adott a csapatnak, de ő nem kapott sokat a mezőnyjátékosoktól. Csalódottak vagyunk, de megpróbálunk minél előkelőbb helyen végezni."

Manny Viveiros, az osztrákok szövetségi kapitánya:

"Szerdán rossz napunk volt, akárcsak a magyaroknak. Megpróbáltunk javítani és ellenőrzésünk alatt tartani a mérkőzést. Eleinte óvatosak voltunk, de amint megnyugodtunk, átvettük az irányítást. A fiataljaink is bebizonyították, hogy felnőnek a feladathoz, és megértik, mit jelent esélyt kapni a feljutásra."

Szélig Viktor, a magyarok csapatkapitánya:

"Nem tudtunk megfelelően regenerálódni a szerda esti vereség után. Az osztrákok felőröltek, szétkorcsolyáztak minket, és megdolgoztak a szerencséjükért. Azt előre mondtuk, hogy a szlovén és az osztrák meccsnek nem mi leszünk az esélyesei. Az első két nap után én is hittem a bravúrban, pedig a pesszimistábbak közé tartozom, szeretek két lábbal a földön járni. Keserű a szánk íze, mert jó lett volna elkapni az egyik nagyot. Álmodozni lehet, de kaptunk két nagy pofont két nap alatt, és visszazuhantunk oda, ahonnan indultunk. Megyünk tovább, cél a harmadik hely megszerzése, és azt hiszem, ebben a mezőnyben ez nagyon szép eredmény lenne."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.