Sport

Ifjabb Albert Flórián sokat köszönhet édesapjának

Ifjabb Albert Flórián sokat köszönhet édesapjának

2012. április 4., szerda
Ifjabb Albert Flórián sokat köszönhet édesapjának

Április 13-án nyílik a Móra Ferenc Múzeumban a legendás, magyarként egyetlen, Aranylabdát nyert labdarúgó, Albert Flórián emléktárgyaiból összeállított tárlat. A Császár fia hálával emlékezik édesapjára.

Mint

ifjabb Albert Flórián

elmondta, a család régóta őrzi a relikviákat, s amikor a legendás csatárról elnevezték az Üllői úti stadiont, akkor már felmerült, hogy lesz egy sarok, ahol a most Szegeden kiállított tárgyakat is bemutathatják. "Meglepődtünk a szegedi megkeresésen, ugyanakkor nagyon örültünk is neki, hiszen be szeretnénk mutatni édesapámat, a labdarúgó-pályafutását, s mellette civilként, hogy milyen férj, milyen apa és nagyapa volt" - közölte portálunkkal a korábbi ferencvárosi középpályás. A kiállítás legjelentősebb darabja kétségtelenül Albert 1967-ben elnyert Aranylabdája, de ezen kívül egyéb elismerések és trófeák is helyet kapnak a Móra Múzeumban kiállításra kerülő gyűjteményben, mint egy világválogatott melegítő, az 1960-as római olimpiai bronzérem kitűzője, Madách-gimnáziumbeli tablója, állami és sportkitüntetései.

S hogy hogyan emlékezik a Császárra fia? "Nagyon sok emlékezetes pillanata volt sportpályafutásának, én mégis inkább mint az édesapámra emlékezem, aki felnevelt, jó tanácsokkal látott el, így vihettem magam is valamire, az ő hatása révén. Nagyon nagy szerepe volt az ő nevelésének abban, hogy a magyar labdarúgásban én is tagja lehettem bajnokcsapatnak, tudtam kupát nyerni, eljutottam a válogatottságig" - mondta el ifjabb Albert Flórián, aki hozzátette, saját karrierjéből általában mindenki a Bajnokok Ligája-beli Real Madridnak lőtt gólját tekinti a pályafutása legemlékezetesebb momentumának, de számára nagyon sok más értékes pillanat is volt. "Az első válogatottságom a svédek ellen

Puskás Öcsi

bácsi kapitánysága alatt, vagy az, hogy édesapám születésnapján lőhettem egy mesterhármast Zalaegerszegen. Ezek mind emlékezetes pillanatok, de nekem közel sincs annyi, mint édesapámnak, aki például elmondhatta magáról, hogy 110 ezer ember előtt a világválogatott színeiben győztes gólt rúgott a braziloknak. Nagyon büszke vagyok rá." Az 1960-as olimpiai és 1964-es Európa-bajnoki bronzérmes, 1962-ben világbajnoki gólkirály, 75-szörös magyar, 3-szoros világ- és egyszeres Európa-válogatott, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes Nemzet Sportolójának emléket állító kiállítást április 13-tól tekinthetik meg a – nemcsak sportbarát – érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.