Gazdaság

Hideget-meleget kapunk az árfolyamgát miatt

Hideget-meleget kapunk az árfolyamgát miatt

2012. április 11., szerda
Hideget-meleget kapunk az árfolyamgát miatt

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint rövid- és középtávon kedvező hatást fejthet ki a bankok eszközminőségére a kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodása a lakossági devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, hosszabb távon viszont stabilitási kockázatot okozhat az árfolyamgátrendszer.

Az EKB honlapján szerdán megjelentetett jogi szakvéleményben egyebek között azt írja, hogy az új árfolyamgát konstrukció a piaci árfolyam alatti törlesztés lehetősége révén "gyengíti az ügyfelek kockázati tudatosságát a rögzítés időtartama alatt", ami "potenciális kockázatot jelenthet a bankrendszer stabilitására a program lejártakor, amikor az ügyfelek törlesztőrészletei megemelkednek a külön számlán felhalmozódott tartozás törlesztése céljából". Az EKB április 5-i keltezésű véleményében rögzíti, az árfolyamgátrendszer "a magyar kormánynak a nehéz helyzetbe került devizahitelesek számára könnyítést, és ezáltal a magyar gazdaságra nehezedő terhek mérséklését célzó" erőfeszítése. Az EKB egyúttal kifejti azt a korábban is ismertetett nézetét, hogy a szabályozás hátrányos következményekkel járhat a gazdaság hosszú távú növekedési kilátásaira. Az EKB kifogásolja, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem megfelelően választott időpontot a tervezett szabályozásról az EKB-val kötelezően folytatandó konzultációhoz. Véleményében ismerteti: a tárca "2012. március 12-én - egy 2012. február 28-i keltezésű levélben – nyújtotta be" az EKB-hoz a vonatkozó törvényjavaslatot, "anélkül, hogy sürgős eljárást kért volna vagy kifejezett határidőt határozott volna meg az EKB véleményének benyújtására". A parlament március 19-én szavazta meg a javaslatot, de nem az eredeti - az EKB-hoz 5 nappal korábban benyújtott - változatot, hanem egy módosított verziót, és a minisztérium nem konzultált a módosításokról az EKB-val. Az EKB megjegyzi, hogy "a törvényjavaslat minden érdemi módosítását meg kell küldeni az EKB számára annak érdekében, hogy az a legfrissebb szöveg alapján fogadhassa el véleményét". Hozzáteszi: ennek fényében "a törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni". Az EKB elvárja, hogy a tárca "a jövőben tegyen eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.