Közélet

Hende: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs

Hende: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs

2012. április 7., szombat
Hende: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs

A haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Várpalotán szombaton, az Északi Portya, vagyis az önkéntes tartalékos huszár járőrök útra indításán.

Az Északi Portya a várpalota Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület vállalkozása:

Csepi Péter

elnök és társa,

Bakó Sándor

tízezer kilométert tesz meg nyolc hónap alatt Észak-Európában lóháton, négy lóval, felszerelésüket lóra málházva, hagyományos huszár viseletben, az út során korabeli körülmények között élve. Az Északi Portya célja felhívni a figyelmet, egyben toborozni a tartalékos szolgálatra, amire mindenkinek lehetősége van, továbbá a huszár szellemiség népszerűsítése, a hadtörténeti ismeretterjesztés, és tisztelgés minden magyar katona előtt.

Talabér Márta

, Várpalota polgármestere az Északi Portya útnak indító ünnepségén a Thury várban azt mondta: becsüli és értékeli a történelmi hagyományokat ápoló portyások munkáját. Megszállottak, aki életüket a magyar katonai és lovas hagyományok megőrzésének szánták - mondta róluk. Kitartás, elszántság, lelkierő kell egy ilyen hosszú úthoz - emelte ki a polgármester, s arra kérte az indulókat, vigyék messze Várpalota jó hírét. Nyolc hónap múlva várni fogják a hazatérőket - ígérte végül. Hende Csaba honvédelmi miniszter nagy és nagyszerű vállalkozásnak nevezte az Északi Portyát. Történelmi visszatekintésében a huszárok nagyszerűségéről, leleményességéről, példaértékű harcmodoráról szólt, s arról, hogy nemzetünk katonái sokszor szolgáltak a határokon túl. Párhuzamot vont a huszárok és mai katonák között: csekély zsoldért, szerény elismerésért végezték, végzik magas színvonalon hivatásukat. Csepi Péter és Bakó Sándor nagy utazásba fogott: több ezer kilométert tesznek meg Észak-Európában, a Baltikumban, és Lengyelországon át jönnek haza - idézte fel a miniszter, majd azzal folytatta, hogy a tárca is nagy utat tett meg, amikor két évvel ezelőtt elkezdte azt munkát, hogy a nemzet fedezze fel újra a honvéd hivatást. A tartalékos állomány felduzzasztásának 2010-ben fognak neki, akkor 17 főt, ma 2500 tartalékost tartanak számon - ismertette a miniszter. Elmondta:

Ádám Barna

ezredes, a Sándor palotai őrség és a Koronaőrség parancsnoka egy darabon elkíséri az Északi Portyát, hogy szimbolizálja a hivatásos és tartalékos állomány egyenrangú és bajtársai egymásnak. Hende Csaba azzal köszönt el a portyától: a haza szolgálatánál magasztosabb hivatás nincs; szerezzenek barátokat a magyar nemzetnek. Az Északi Portya tervezett hazatérése december elseje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.