Egyetem

Gyógyító fényterápia szénanátha ellen Szegeden

Gyógyító fényterápia szénanátha ellen Szegeden

2012. április 4., szerda
Gyógyító fényterápia szénanátha ellen Szegeden

A szegedi fizikusok és orvosok által kifejlesztett fototerápiás eljárás a szénanátha és különböző bőrbetegségek kezelésére is alkalmas, sőt, akár az orrpolip is megszüntethetővé válik majd vele.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája és az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének kutatócsoportja

Kemény Lajos

tanszékvezető egyetemi tanár, a klinika igazgatója, valamint

Ignácz Ferenc

fizikus, tudományos munkatárs vezetésével bő egy évtizede elsőként fejlesztette ki azt a fototerápián alapuló eljárást, amellyel sikeresen kezelhetők a szénanáthában szenvedő betegek. A kutatócsoport tagjai már a kilencvenes évek második felében közöltek olyan publikációkat, melyekben az UV-B tartományú fény (eredetileg egy 308 nanométeres hullámhosszú sugárzást kibocsátó Xe-Cl excimer lézer) gyógyászati lehetőségeit tárgyalták. Mivel azonban az excimer lézerek orvosi rendelőkbe való telepítése sok nehézséggel járt volna, a kutatók egy más típusú eljárás kifejlesztésébe fogtak. A végül Rhinolight néven szabadalmaztatott, a Videotonnal együttműködve kialakított orvosi készülék által kibocsátott fény összintenzitásának – a szöveti károsodásokat és egyéb mellékhatásokat elkerülendő – csak 5 százaléka esik az UV-B tartományba; a többi a látható (~70 %) és UV-A (~25%) tartományból ered. Az elmúlt években sikerült igazolni, hogy a Rhinolight-tal végzett, rövid és fájdalommentes kezelések nagyon jó hatásfokkal alkalmazhatóak a szénanátha és egyéb, allergiás eredetű felsőlégúti betegségek tüneteinek enyhítésére, illetve megszüntetésére. A további vizsgálatok során kiderült, hogy ezen készülék használata szintén nagyon jó gyógymódként szolgál különböző bőrbetegségek esetében is – erre a célra elkészült a berendezés egy módosított változata is. Jelenleg további, bíztatónak tűnő kutatások folynak azirányban, hogy a Rhinolight alkalmas lehet-e orr-, homlok- és arc-melléküregi gyulladások, valamint akár orrpolip gyógyítására is. A közeljövőben várható egy két évet felölelő, hat hazai egészségügyi centrumban (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc) végzett klinikai vizsgálatsorozat eredménye. A résztvevő betegeken végzett vizsgálatok mind az operáció előtti, mind – más csoportokban – az operáció utáni (ún. posztoperatív) kezelésekre is kiterjedtek. Hamarosan Németországban is elkezdik a készülék tesztelését az orrpolip kezelési lehetőségei kapcsán. A kutatócsoport több tagja 2003-ban spin-off céget hozott létre a Rhinolight készülék szabadalmának hasznosítására. Az első évben Magyarországon huszonkét orvosi centrumban kezdték el használni az említett fényterápiás kezelést, ami jelenleg nyolcvan helyen érhető el hazánkban. 2005-ben külföldi kapcsolatokat is elkezdett kiépíteni a vállalkozás. Jelen pillanatban Nyugat-Európától egészen a Távol-Keletig tizennyolc országban van Rhinolight-központ, több mint kétszáz külföldön működő készülékkel. A Rhinolight fényterápiás eszközt folyamatosan, klinikai kutatásokkal fejlesztik, itthoni és külföldi tapasztalatokra egyaránt építve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.