Kultúra

„Költő volt, senki...” - egy flashmob a költészetért + FOTÓK

„Költő volt, senki...” - egy flashmob a költészetért + FOTÓK

2012. április 11., szerda
„Költő volt, senki...” - egy flashmob a költészetért + FOTÓK

Kalapos ifjak lepték el szerda délután a Kárász utcát, és könyvvel a kezükben közösen szavalták el Juhász Gyula egyik versét, így tisztelegve a költészet előtt József Attila születésnapján.

„Szegény magyar volt, / Költő volt, senki, / Nem tudott élni, / Csak énekelni.” Meg-megálltak a járókelők a Százszorszép Gyermekház csoportjának performanszánál, egy-egy Szeged folyóiratot is kaphattak az érdeklődők.

Szabó Gyuláné

tanítónő, drámapedagógus, a középiskolás csoport vezetője portálunknak elmondta, nyolc éve foglalkozik a flashmobon részt vett fiatalokkal, és régóta jó kapcsolatot ápolnak a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral, így kerültek a Somogyi-könyvtárral közös programba. "A költő hitvallása szólal meg ebben a versben" - indokolta

Juhász Gyula

versének választását. Azt is megtudtuk, nagy divatja, kultusza van most a színjátszásnak és a drámapedagógiának, jól működő csoportok állnak össze. Ezek a foglalkozások a fiataloknak-gyerekeknek önismeretet, ezáltal egyfajta magabiztosságot is adnak, és megtanulják a türelmet és az egymásra való odafigyelést a társas kapcsolatokban. "A produkció maga élteti a csoportokat, és a siker - szeretnek szerepelni" - összegzett a drámapedagógus.

Juhász Gyula: Fejfámra...

Szegény magyar volt, Költő volt, senki, Nem tudott élni, Csak énekelni. Nem volt rossz, sem jó, Csak ember, fáradt, Várt, várt és nem lelt Soha csodákat. Mély szürkeségben Színeket látott, Magyar volt, költő: Átkozott, áldott!

A flashmob az április 3. óta zajló Versünnep rendezvénysorozat részeként zajlott. Az egyik szervező,

Ábrahám Edit

, a JGYPK Felnőttképzési Intézetének harmadéves andragógushallgatója elmondta, néhány csoporttársával a Somogyi-könyvtárnál tölti külsős gyakorlatát. Azt a feladatot kapták, hogy a költészet napja kapcsán állítsanak össze egy rendezvénysorozatot a bibliotéka munkatársainak segítségével, mely céljául tűzte ki a Szeged folyóirat népszerűsítését is. Hozd el kedvenc versed, és olvasd fel velünk! - bátorították az érdeklődőket a szervezők, hiszen a flashmobbal párhuzamosan a Dugonics téren folyamatos versfelolvasást tartottak az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület szervezésében, közreműködött a Szegedi Egyetemi Színház, a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Kikötő, a Százszorszép Gyermekház színjátszó csoportja, a Kelemen László Színitanoda növendékei valamint az Azték Színjátszó és Tánccsoport. "Megvan a maga rétege" - válaszolta portálunknak Ábrahám Edit arra a kérdésre, hogy mennyire kemény dió a kultúranépszerűsítés. "Nehéz olyanokat bevonni, akik eleve nem jártasak a témában. Épp ezért szerveztünk a Dugonics térre és a Kárász utcára is programot, hogy olyan embereket is meg tudjunk szólítani, akik kevésbé találkoznak a költészettel" - így a szervező. Nincs vége, a Versünnep folytatódik, április 12-én 17.30-tól a Grand Caféban

a Szegedi Nemzeti Színház művészei osztják meg a közönséggel kedvenc verseiket

, a Somogyi-könyvtár pedig április 14-én Verslábalóval készül,

további részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.