Egyetem

Erdélyben jártak a tarjáni iskolások

Erdélyben jártak a tarjáni iskolások

2012. április 25., szerda
Erdélyben jártak a tarjáni iskolások

Több, mint 1,2 millió forint támogatásban részesült a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Az iskola tanulói Erdély nevezetességeit is meglátogathatták.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. által kiírt Határtalanul! program keretén belül a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 1.274.952 forint támogatásban részesült. E pályázatnak köszönhetően az iskola 7. évfolyama, azaz 51 diák és 6 kísérő tanár április 16-ától április 20-áig erdei iskolai programban vett részt Erdélyben. A Nemzeti Alaptanterv 7. évfolyamos tananyagához kapcsolódóan kellett e határontúli vidék történelmi- és irodalmi emlékhelyeit megismerni. Így járt a csoport Nagyszalontán, az Arany Emlékmúzeumban, Érsemlyén,

Kazinczy Ferenc

szülőfalujában, Érdmindszenten,

Ady

szülőházában, illetve Koltón,

Petőfi Sándor

és

Szendrey Júlia

szerelmének egyik helyszínén, valamint a vérbeli székely regényíró,

Tamási Áron

emlékhelyét sem hagyhatták figyelmen kívül. De megismerkedtek Erdély történelmi központjával, Kolozsvárral, Segesvárral, a Lázár-kastéllyal, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fő erdélyi hadszíntereivel. A földrajzi nevezetességekről sem feledkezhettek meg, így ellátogattak Tordán a sóbányába, és a hasadékba, valamint a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba is. A székely népművészet gyöngyszemeit sem hagyták figyelmen kívül, így voltak Korondon, a többszörös országos elsődíjas kerámikusnál, a népművészet mesterénél,

Józsa Jánosnál

, betekintettek egy fafaragónál a székelykapuk születésének néhány pillanatába , valamint Torockóban is jártak, a világörökség részeként számon tartott faluban, ahol a házakon túl a torockói népviselettel és szőttesekkel is megismerkedtek. Testvérkapcsolatot is kialakítottak a diákok, ugyanis a csapat látogatást tett a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskolában is, és meghívták magukhoz a gyergyói gyerekeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.