Gazdaság

Élénkülnek a magyar-kínai kapcsolatok

Élénkülnek a magyar-kínai kapcsolatok

2012. április 30., hétfő
Élénkülnek a magyar-kínai kapcsolatok

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint egyre intenzívebbé válik a magyar-kínai kapcsolatrendszer, amit az elmúlt két év több magas szintű tárgyalása is bizonyít.

A tárcavezető hétfőn nyilatkozott magyar újságíróknak abból az alkalomból, hogy tárgyalt

Li Ko-csianggal

(Li Keqiang), a kínai miniszterelnök első helyettesével, aki jövő tavasszal várhatóan az ázsiai ország kormányfője lesz.

Navracsics Tibor

kiemelte, "a kínai felső vezetés fokozottan érdeklődik Magyarország iránt". Ezt mutatja az is, hogy Budapest - Brüsszel és Moszkva mellett - azon három főváros egyike, amelyeket Li Ko-csiang április 26. és május 4. közötti európai körútján felkeres - mutatott rá. Hozzátette: a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása több területen hozhat konkrét előrelépést a magyar-kínai kapcsolatokban. Mint fogalmazott, hétfői tárgyalásaikon fontos téma lesz a következő két évben Pekingben megnyitandó magyar és a Budapestre tervezett kínai kulturális központ. Ennek előkészítésében Kína előrébb tart, mint Magyarország, amely gazdasági lehetőségei függvényében igyekszik mielőbb megnyitni a központot - fejtette ki. A tárcavezető hangsúlyozta: ez a téma azért is lényeges, mert "a kultúra a legfontosabb kommunikációs csatorna két ország között", és segíti a kapcsolatépítést más területeken is. A kínai kultúra iránt nagy az érdeklődés Magyarországon, és a kínaiak is nyitottak a magyarok felé - vélekedett. Navracsics Tibor közölte: további fontos kérdés a magyar és kínai önkormányzatok részvételével megrendezendő konferencia, a tapasztalatcsere és együttműködés a technológiák és a tudomány területén, továbbá a korrupció elleni küzdelem a közigazgatásban. Úgy vélte, a tanácskozás fő célja "a kommunikáció megteremtése a két rendszer között", hiszen eltérő az országok kultúrája az intézményépítésben és -működtetésben. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy Lengyelországgal összevetve "az ország méretéhez viszonyítva élénkebbek", aktívabbak Magyarország kapcsolatai Kínával, a távol-keleti országba irányuló magyar export aránya jobb a lengyelnél. Magyarország gazdasága elsősorban az EU felé nyitott, de "a hosszú távú gazdaságpolitikai célok elérése érdekében" a világgazdaság más területei felé is nyitni kell - hangoztatta. Li Ko-csiang később az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel tanácskozik, majd kedden találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, és jelenlétükben több megállapodást is aláírnak a két ország képviselői. Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.