Bulvár

Csak szakirányító felügyeletével lehet levegőből permetezni

Csak szakirányító felügyeletével lehet levegőből permetezni

2012. április 9., hétfő
Csak szakirányító felügyeletével lehet levegőből permetezni

Csak szakirányítás mellett, és rendkívül indokolt esetben lehet a mező- és erdőgazdaságban levegőből növényvédő szert permetezni - az erről szóló vidékfejlesztési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A szakirányítónak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel kell rendelkeznie, és mindig a permetezés megrendelője bízza meg, következésképpen ő is fizeti. A megrendelőnek minden évben kijuttatási tervet kell készítenie, amelyet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága hagy jóvá. A légi permetezés akkor engedélyezhető, ha a növényvédelem másként eredményesen nem végezhető el, illetve a légi kijuttatás - az egészségre és a környezetre - kevésbé veszélyes, mint a földi permetezés. Mezőgazdasági repülést tilos lakóterület felett, és attól 500 méteren belül végezni. Szőlőben és gyümölcsösben rügyfakadás után tilos hormonbázisú gyomirtó szert kijuttatni - olvasható a miniszteri rendeletben. Mezőgazdasági repülést az végezhet, akinek van érvényes szakszolgálati engedélye, és mezőgazdasági jogosultsággal is rendelkezik. Ez utóbbit a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal öt évre adja ki - mondja ki a rendelet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.