Kultúra

Bíró Eszter és Falusi Mariann lép föl a zsinagógában

Bíró Eszter és Falusi Mariann lép föl a zsinagógában

2012. április 30., hétfő
Bíró Eszter és Falusi Mariann lép föl a zsinagógában

Május 20-án, este 7 órakor a szegedi zsinagógában együtt koncertezik két művész, Bíró Eszter és Falusi Mariann, akik most találkoznak először a színpadon, mégis sok minden közös bennük: a hang mélysége, az előadásmód drámai és ironikus, olykor humorba hajló átgondoltsága. Az Egy kicsit ide, egy kicsit oda címmel meghirdetett koncert elképzelt utazás, amelyre csak egy-egy nagykabátban indul el a két főhős.

Vannak megállók a múlt századi New Yorkban, Berlinben, de elsősorban a 21. századba vezet az út

Födő Sándor Fodo

(zeneszerző) és

Hegyi György

(szövegíró) kifejezetten a két különleges hangra komponált dalain keresztül. Fodótól, a zeneszerzőtől, zenei vezetőtől a koncerttel kapcsolatban érdeklődtünk. „Az Eszterrel már 2007 óta dolgozom, csináltunk 2 lemezt, s igazából őt kérték fel először erre a fellépésre. Felmerült, hogy legyen vendég is, így jött a képbe Mariann” – ismerteti az előzményeket Fodo. A repertoáron agyalva jött az ötlet, ne vendég legyen, hanem inkább egy közös est. A koncepció is az: bejönnek az énekesek a színpadra, nem ismerik egymást, s kezdődik a nagy utazás. A dalokon keresztül ismerkednek meg. Lesznek szóló dalok, Födő Sándor

Hegyi György

szövegíróval eddig 7 nótát kifejezetten erre az alkalomra szerzett. A kísérő zenekar tagjai: Födő Sándor „Fodo” - zongora, ütőhangszerek,

Gera Gábor

– harmonika,

Hámori Máté

- gitárok, mandolin,

Papesch Péter

– basszusgitár,

Szabó Dániel

– cimbalom. A közönség autentikusnak tűnő népi zenét hallhat román, bolgár ritmusokra, de lesznek bluesos, rockos elhajlások is, miközben a zenekar megmarad az akusztikus hangszereknél.

Miképpen a közönség, úgy Sándor sem hallotta – egészen mostanáig – Mariannt népzenét énekelni. „Róla mindent el tudok képzelni, imádom, ő egy zseni” – lelkendezik Fodo. Április közepén volt a Művészetek Palotájában önálló koncertje a pa-dö-dős lánynak, ahol a dalok 70 százaléka folk volt vagy folkos beütésű. A zeneszerző is ott hallotta először. Az élmény lenyűgöző volt. A zsinagógára úgy esett a választás, hogy a szegedi zsidó hitközség ekkor ünnepli Izrael állam megalakulásának 64. évfordulóját, és a koncertre is meghívásos alapon kerül sor. Az épületnek kiváló akusztikája van, lehet szép halkan, finoman játszani. Mivel ez a koncert „világpremier” is egyúttal, Fodónak fogalma sincs, ki lesz a közönség. Mind a két művész azonban széles körű rajongótáborral rendelkezik, ezért a zeneszerző abban bízik, most sem hagyják cserben kedvenceiket. Az ünnepségre való tekintettel a saját dalokon kívül lesz néhány meglepetésdal, de ezekről Fodo nem óhajtott semmi közelebbit elárulni, hadd legyen valódi meglepetés. Szeged után a szervezők Budapesten is tervezik bemutatni a produkciót a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 21-én.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.