Közélet

Bevált a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

Bevált a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

2012. április 23., hétfő
Bevált a biológiai szúnyogirtás Szegeden + VIDEÓ

A tavaly megkezdett új koncepció mentén folytatja idén is a szúnyoggyérítést a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A biológiai védekezés hatásosnak bizonyult, illetve költséghatékonyabbnak is, mint a kémiai védekezés.

Míg 2006-ban 165,5 millió forintot, tavalyelőtt 118-at, addig az elmúlt esztendőben 33,3 millió forintot fordított a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szúnyoggyérítésre.

Makrai László

ügyvezető igazgató közölte, természetesen nem csupán a biológiai védekezés miatt csökkentek a költségek, de összességében nézve olcsóbb és egyben környezetkímélő is a biológiai védekezés. Ennek bevezetése többlépcsős folyamat, ami évekig tart, hiszen fel kell térképezni a csípőszúnyogok tenyésztővizeit is. „A lakosság már tavaly nyáron érzékelhette, hogy mennyire vált be az új filozófia. A 2011-ben elkezdett munkát idén is folytatjuk, hiszen mára közel száz víztestet vizsgálnak rendszeresen a szakemberek 392 mintavételi ponttal. Ezen felül elkészült egy adatbázis is, ami alapján dolgozunk” – mondta el Makrai. A rendszeres mintavételek márciustól, vagyis a melegebb idő beköszöntével elkezdődtek. A szakembereknek tudniuk kell pontosan, hogy tartalmaznak-e szúnyoglárvát a vizek, illetve vizsgálják például annak szervesanyag-tartalmat és hőmérsékletét is. A lárvák biológiai irtását a jövő héten megkezdik a szegedi és város környéki vizekben.

Ahogy beszámoltunk róla

már a tél folyamán megkezdődött a vérszívók irtása, ugyanis a zárt, fagymentes helyeken, csatornákban vagy éppen elhagyott épületekben áttelelhetnek a kifejlett példányok.

Vannak olyan vizek, melyeket kiemelten kell kezelniük a szakembereknek, ilyen például a gyálaréti holtágnál az úgynevezett Feketevíz. Ez a terület korábban szennyvízbefogadó volt, egy ideje pedig termálvizet engednek több helyen is a holtágba. Mindez a szúnyoglárvák fejlődése szempontjából van jelentősége, hiszen melegebb környezet gyorsítja azt. „Tudni kell, hogy a biológiai irtás szelektív, vagyis kizárólag a csípőszúnyoglárvákra hat, a kifejlett rovarok repülőgéppel történő kergetése általános rovarirtó szerrel viszont más élőlényekre is káros lehet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy-egy repülőgépes irtás több millió forintot emészt fel” – hangsúlyozta az ügyvezető. Makrai megjegyezte, egy ideje már nem a város teljes területén végeznek kémiai irtást, hanem célzottan, ezzel is csökkenteni tudják a költségeket.

Szepesszentgyörgyi Ádám

ökológus-biológustól megtudtuk, Szeged környékén viszonylag sok víztest található, azonban szerencsére már feltérképezték és folyamatosan vizsgálják azokat, melyekben szúnyoglárvák vannak. „Most már kezelhetőek ezek a területek, és országos viszonylatban is vezető pozícióbe kerülhet Szeged ezen a területen” – jegyezte meg. A szúnyoggyérítés szakértő arról is tájékoztatott, hogy a lárvák biológiai irtása földről, illetve csónakokból végezve a leghatékonyabb. A lakosságnak is van teendője ezen a téren. Lehet, hogy sokak számára nem ismert, de egy kisebb kerti tóban vagy akár esővízggyűjtő hordóban is komplett szúnygtelepeket tud bárki felnevelni. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán azonban minden lakos ingyenesen kap egy speciális tablettát, amivel ki tudja irtani a szúnyoglárvákat. http://www.youtube.com/watch?v=kzQbN4BrsGE&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.