Közélet

Bács-Kiskun megye legnagyobb agrárexpójának adott otthont Kiskőrös

Bács-Kiskun megye legnagyobb agrárexpójának adott otthont Kiskőrös

2012. április 2., hétfő
Bács-Kiskun megye legnagyobb agrárexpójának adott otthont Kiskőrös

Miközben az egyre divatosabb kiskőrösi autóskempingben már szaporodtak a vendégek négy Bács-Kiskun megyei kistérség, Kecskemét, Baja, Kalocsa és Kiskőrös élelmiszer-termelői mutatkoztak be a hétvégén III. Duna-Tisza közi Agárexpón. Az eseményen Fazekas Sándor miniszter bejelentette, hogy 2020-ig 7 százalékról 20 százalékra akarja növelni a termelők által közvetlenül értékesített élelmiszerek arányát. REGON-partnerünk, a Hírös Index tudósítása

Kiskőrös – Domonyi László

Bár Kiskőrösön az iparűzési adóbevétel nagy részét a fémmegmunkáló ipar adja, viszont a lakosság zöme mezőgazdasági terméket állít elő. Nálunk elsősorban a szőlőtermesztés és borkészítés a meghatározó, de azt látom, hogy egyre többen kezdenek az állattartásba és ennek következményeként a húsfeldolgozásba is, hiszen ezen az expón is látszik, hogy az emberek látnak benne üzleti lehetőséget. Ez a rendezvény azon túl, hogy a térségben élők megismerkedhetnek a kiskőrösi termékekkel, egy óriási marketing jelentőségű, hiszen a fürdőnk, gasztronómiánk egyre elismertebb Magyarországon, amit számomra az is jelez, hogy itt is rengetegen érdeklődtek a májusban tartandó Kiskőrösi Városalapítók napja alkalmából évek óta rendezett „rétesfesztiválról” – ami az első komoly fesztivál a térségben.

Baja – Fercsák Róbert

Azon túl, hogy Bajának, mint a „Kincses Bácska” központjának az ismertségét szeretnénk minden vonalon növelni, ez a rendezvény jó lehetőség, hogy a Baján és Baja környékén mezőgazdasági termékeket előállító cégek megjelenjenek. Az utóbbi években Baja tartósítóipari jelentősége tovább nőtt azzal, hogy az egyik nagy hazai gyártó Békéscsabáról átcsoportosította a gyártását Bajára, viszont mára azt figyelhetjük meg, hogy egyre több kisvállalkozás tartósítóipari – főként hűtött – termékek előállítását kezdte meg.

Kalocsa – Török Ferenc

Kalocsa város és egyben a kistérség ezúttal is jelentős szervezés keretében vesz részt az eseményen. Azt gondolom, hogy például az installációból is látszik, hogy a kalocsai kistérség komolyan veszi az expón történő részvételt. Bízunk benne, hogy ezzel a megjelenéssel is felhívjuk a kistérségünk településeire és az onnan származó termelők termékeire a figyelmet. Fontosnak tartjuk, hogy például Bács-Kiskun megye négy kistérsége így együtt jelenjen meg, amiből következik, hogy esetleg országos eseményeken is így kellene együtt megjelenni. Figyelembe kell venni, hogy egy ilyen rendezvény „beáll” az 3-5 éve. Szerintem teljesen jó úton járnak a szervezők, hiszen ez a harmadik esemény, ami már fejlődött a tavalyi évhez képest is, szerintem az ötödik év lesz az, amikorra minden a helyére kerül. Persze az már látszik, hogy a hely már most kicsi, ami egy nagyon biztató jel a térség élelmiszeripara tekintetében!

Fazekas Sándor: a kormány növelni akarja a termelők által értékesített élelmiszerek arányát

A kormány az elfogadott Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazta, hogy 2020-ig 7 százalékról 20 százalékra akarja növelni a termelők által közvetlenül értékesített élelmiszerek arányát - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Kiskőrösön. El fogják érni, hogy amit helyben termeltek, azt helyben is értékesítsék, és ebben az esetben a jövedelem nem áramlik ki az adott településről, így a megélhetés is biztosítva lesz - jelentette ki Fazekas Sándor a harmadik alkalommal megrendezett Duna-Tisza közi Agrárexpó megnyitóján. A miniszter hangsúlyozta: a kereskedőláncok legnagyobb konkurense mindig a helyi gazdapiac. Adatai szerint Európa nyugati felén a helyi termelő gazdák egy-egy ország élelmiszerpiacának 15-20 százalékát is kézben tudják tartani a közvetlen értékesítésen keresztül, ez akkora arány, mint egy nagy kereskedőlánc részesedése. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt a magyar termelők elől el volt zárva a hazai piac, mert húst például csak azt tudott értékesíteni, aki komplett húsüzemet épített. A helyi termelés, a helyi értékesítés, feldolgozás szabályainak egyszerűsítése azt teszi lehetővé, hogy a gazdák közvetlenül feldolgozhassák azt, amit megtermelnek - fogalmazott. Hosszú folyamatnak ítélte azt, hogy minden faluban legyen két-három helyi gazda, aki a települést ellátja kész élelmiszerekkel, de a munkát elkezdték. A vidékfejlesztési miniszter kimagaslónak nevezte, hogy 2011-ben a mezőgazdaság 2100 milliárd forintot termelt meg, ez hosszú évek óta a legjobb teljesítmény. A magyar gazdaság megközelítőleg 20 százalékát teszik ki az agráriummal kapcsolatos bevételek, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb ágazat - fűzte hozzá.

Kínai konferencia Kiskőrösön

Az expóval párhuzamosan Kiskőrösön zajlott Font Sándor a parlament mezőgazdasági bizottságának az elnöke által vezetett "kínai konferencia", ahol többek között Wang Hongliang kínai kereskedelmi főtanácsos előadásában hívta fel a figyelmet számos szempontra, amelyekkel találkozhatunk a kínaiakkal történő kereskedelem során. (Forrás: Hírös Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.