Egyetem

Az SZTE a második-harmadik legnépszerűbb egyetem

Az SZTE a második-harmadik legnépszerűbb egyetem

2012. április 16., hétfő
Az SZTE a második-harmadik legnépszerűbb egyetem

Első helyen 8236 továbbtanuló diák jelölte meg a Szegedi Tudományegyetemet. Változatlanul a második-harmadik legnépszerűbb képzőhely a Tisza-parti universitas. Itt az országos trendnél (22%) kisebb arányban, 16 százalékkal csökkent a múlt évhez képest a felvételi jelentkezők száma.

Szegeden összesen 15 603 fiatal szeretne továbbtanulni. Az országos trendnél kisebb arányban, 16%-kal csökkent a jelentkezők száma – mutatja a felvételizőkről 2012. április 16-án közzétett adatsor. Alapképzésben 10 346, míg mesterképzésben 2818 fiatal kíván a szegedi universitas kötelékében tanulni – állami támogatásra 13 402 jelentkező pályázik. Fej-fej mellett a második-harmadik legnépszerűbb haza felsőoktatási intézmény évek óta a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem. A két képzőhely között az első helyes jelentkezők szám alapján idén csak 42 a különbség, Debrecen javára. Az első helyen megjelölt karok közül vidék-Magyarország második legnépszerűbb helye az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara. (A szegedi TTIK-t öt fővárosi és egy győri képzőhely előzi meg.) A legnépszerűbb húsz egyetemi kar közé került az SZTE Bölcsészettudományi Kara (13. helyen) és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kara (19. hely) is. A négy legnépszerűbb alapszak – a gépészmérnök, a mérnök informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, és a kommunikáció és médiatudomány alapszak – a szegedi képzési kínálatban is megtalálható. Mesterképzésben a nappali munkarendre jelentkezők legtöbben a vezetés és szervezést, a nemzetközi tanulmányokat, valamint a kommunikáció- és médiatudományt választották. Ötödével (22%-kal) csökkent a hazai felsőoktatási intézményekbe pályázók száma a múlt évhez képest – derült ki az Oktatási Hivatal április 16-án kiadott gyorsjelentéséből. A jelentkezők négyötöde első helyen államilag támogatott képzést jelölt meg. A legtöbben a műszaki képzési területet választották. A jelentkezők kétharmada e-felvételizett. A 2012-es általános felvételi eljárásban összesen 109 654 fő jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.