Írjon nekünk

Bulvár

A Partfürdő szennyvize évtizedek óta a Tiszába folyt (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Egy kémiai vizsgálatból kiderült, sosem volt gyógyvíz a Partfürdőn, és a kemping összes szennyvize a Laposnál folyt a Tiszába, ráadásul nincs meg a szennyvízhálózat tervrajza sem. Ettől függetlenül a szabad strand üzemelni fog, és lesz SZIN is – medencés lubickolás nélkül…

Mobil szennyvíztárolókat telepítenek majd a vendégházak alá a kemping területén, a szabad strand mellé pedig mobil szociális blokkokat, így tud ebben a szezonban működni a Partfürdő, s lehet megrendezni majd augusztus végén a Szegedi Ifjúsági Napokat is. Erről csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt Sódar István, a területet üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és a Partfürdő vezetője, Virág Mónika.

„Két vizsgálatot végeztek el 2011-ben a Partfürdőn, s mindkettő elkeserítő eredményt hozott, amiről rögtön tájékoztattuk az önkormányzatot. Az egyik, hogy a medencék kémiai vizsgálatakor kiderült: nincs és nem is volt gyógyvíz a strandon, a Dóra-kút vize nincs rákötve a Partfürdő vízrendszerére. A szennyvízhálózat átvizsgálása során pedig világossá vált, hogy a kemping területéről a Laposnál közvetlenül folyik a Tiszába a kommunális szennyvíz” – mondta el portálunknak Sódar István.

Helyszíni szemlénken magunk is megtapasztalhattuk, hogy a fák között méteres medret vájt magának a szennyvíz a Tisza felé, ahol végül mint egy kis forrás csordogál a folyóba. Az ártéri erdőben érezni lehet a termálszagot is; mint megtudtuk, azért, mert például a Ligetfürdő túlfolyóvize is – a szabályoknak megfelelően – e csőrendszeren keresztül távozik. Állítólag erre a jelenségre horgászok hívták fel a figyelmet.

Rejtélyes szennyvízhálózat és fürdő fürdeni tilos táblákkal

A fürdőműködtetés szabályai 2007-ben szigorodtak. Kétféle módon működhetnek medencék: vízforgatókkal vagy gyógyvízzel, töltő-ürítő módon, ennek azonban előírásai vannak, többek között gyógytevékenység végzése, annak minden lehetőségével.

„Az önkormányzat részéről felmerült, hogy ásványvízzé minősítés után a termálkutak vizével lehetne továbbra is töltő-ürítő rendszerben működtetni a kutakat, de ennek jogszabályi és szakmai akadályai lennének, a gyógyvízzé minősítés folyamata pedig sokáig tart és bonyolult. Ráadásul a területen lévő Dóra-kút a Ligetfürdőbe van átvezetve, ott mentesíti egy rendszer a gázoktól, s hűtik le, nincs kiépítve a visszavezetése. Az önkormányzat szakbizottsága a tájékoztatásunk után végül áprilisban döntött arról, hogy a Partfürdőt a lehetőségek szerint kell működtetni, a szennyvízelvezetésre vonatkozóan pedig megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni” – mondta el Virág Mónika. Ami külön érdekes a történetben, hogy a fürdő alatti szennyvízhálózatnak nincs meg a térképe, így újra fel kell mérni az egész rendszert.

Ami biztos, a Partfürdő nyitása csúszik néhány hetet, de üzemelni fog mobil tusolókkal, vécékkel, szennyvíztárolókkal. A medencék fel lesznek töltve vízzel, hiszen ez a terület esetleges oltásához szükséges tűzvédelmi előírás, de nem lehet majd benne fürödni. A tiszai szabad strand is üzemelni fog, s újra pörög majd a SZIN. A közép és hosszú távú megoldások tekintetében az önkormányzat dönt majd, miután elkészül a megvalósíthatósági tanulmány a terület szennyvízelvezető rendszeréről.

A városháza reakciója

A polgármesteri kabinet részéről Vécsey Ágnes sajtófőnök reagált az elhangzottakra. A közleményt alább olvashatják.

“Érthetetlen Sódar Istvánnak, az Ifjúsági Ház Fidesz által kinevezett jobbikos igazgatójának mai sajtónyilatkozata, melyben bejelentette, hogy a Partfürdő medencéit az idén nem akarja működtetni. A ‘sikeres’ cégvezető 2011-ben a Belvárosi Mozit akarta bezárni és tönkretenni, idén pedig a Partfürdőt akarja ellehetetleníteni.

A Partfürdő medencéi a korábbi években – és tavaly is – működtek. Az önkormányzat városüzemeltetési bizottsága utasította az igazgatót, hogy indítsa el a Partfürdőn található termálkutak vízének rövid, ásványvízzé minősítési eljárását, hogy a medencék a nyári szezonban továbbra is használhatóak legyenek vízforgató berendezések nélkül. Az igazgató által említett gyógyvízzé minősítés hosszadalmas engedélyezése nem megoldás, ugyanis a gyerekek nem tartózkodhatnának a gyógyvízben és kiegészítő gyógyászati tevékenységet is kellene végeznie az Ifjúsági Háznak, amire nem képes.

Felszólítjuk Sódar Istvánt: hajtsa végre a tulajdonos döntését, hogy a szegediek csakúgy, mint a korábbi években idén is használhassák a Partfürdő medencéit és a szabad strandot!” – áll a nyilatkozatban.

Kommentek

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. Kommentek

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál