Közélet

A Nagy Imre-szobor maradását kéri Demján Sándor

A Nagy Imre-szobor maradását kéri Demján Sándor

2012. április 17., kedd
A Nagy Imre-szobor maradását kéri Demján Sándor

Levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez Demján Sándor nagyvállalkozó, amelyben az V. kerületi Vértanúk terén álló Nagy Imre-szobor helyben maradását kérte; ellenkező esetben visszavonja az alkotás felállításhoz nyújtott adományát.

Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint

Demján Sándor

a sajtóból értesült a szobor áthelyezésének ötletéről. Ismertette, a rendszerváltás után „szomorúan állapították meg" üzlettársaival,

Sarlós Andrással

és

Fejér Bélával

, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állított szobrot a volt miniszterelnöknek. Jelezte: emiatt úgy döntöttek, hogy az emlékmű teljes költségét és felállítását felajánlják Magyarországnak. A nagyvállalkozó arra is kitért, hogy a költségek 74 százalékát ő állta. A főpolgármesternek címzett levélben azt írta:

Nagy Imre

szobrának áthelyezése esetén visszavonja az adományukat, így arra kérte Tarlós Istvánt, hogy minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyén maradjon. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tarlós István hétfő délután megkapta a levelet és foglalkozik az üggyel. Az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válaszban április 5-én megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Kossuth tér rekonstrukciója nem terjed ki a Vértanúk terére, de mégis megfontolásra érdemesnek tartja, hogy „a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek állítsunk szobrot". Hozzátette: erre a részre kerülhetne Nagy Imre is. Az emlékművet 1996-ban avatták fel, az egészalakos szobrot Varga Tamás szobrászművész készítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.