Gazdaság

A legnagyobb adóhátralék 2,6 milliárd forint

A legnagyobb adóhátralék 2,6 milliárd forint

2012. április 28., szombat
A legnagyobb adóhátralék 2,6 milliárd forint

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012 első negyedévében 100 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A dobogó legfelső fokán - a bírságokat is beleszámítva - közel 2,6 milliárd forinttal egy cég áll, míg a magánszemélyek közül ketten osztoznak az első helyezésen, 450-450 millió forinttal. A jogkövetkezményekkel együtt négy cégnek van 1 milliárd forint feletti adótartozása.

A NAV negyedévente teszi közzé azon adóalanyok listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyek esetében 10 millió, más adózók esetében 100 millió forint feletti adóhiányt állapított meg, feltéve, hogy az erről szóló határozatban előírt fizetési kötelezettségüknek nem tettek határidőben eleget. A NAV 2012 első negyedévében az MTI összesítése szerint összesen 14,53 milliárd forint adóhiányt állapított meg, az adóhiány után megállapított jogkövetkezmények (adóbírság, késedelmi pótlék) összege pedig 12,6 milliárd forint volt. A nagy adósok most közzétett listáján 47 vállalkozás és 53 magánszemély neve szerepel, akad, akié többször is, sok cég adószámát pedig törölték vagy felfüggesztették. A legnagyobb adótartozással, jogkövetkezményekkel együtt 2,59 milliárd forinttal a soproni székhelyű MASTER-COPY Kereskedelmi Kft. "dicsekedhet", amely háromszor is rajta van a listán. A második legnagyobb adós a budapesti MILSEC Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft., a bírságokat is beleértve 1,93 milliárd forinttal, a harmadik a végelszámolás alatt álló, dunaújvárosi BIOTECHBUILD Kft. 1,15 milliárd forinttal, a negyedik pedig a nagyszentjánosi RAAB-CREDIT Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., amelynek 2010. szeptember 18-án törölte az adószámát az adóhatóság. A magánszemélyek közül két, ugyanabban a budapesti társasházban lakó magánszemély osztozik holtversenyben az első helyen,

Wang Sheng Qiang

és

Chen Wen Min

, a jogkövetkezményeket is beleértve egyenként 450,2 millió forinttal. Őket a nyíregyházi

Szegfű Tibor

követi 224,3 millió, majd a győri

Szilágyi András

195 millió forinttal. Összesen hét személynek van a jogkövetkezményekkel együtt 100 millió forint feletti adótartozása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.