Kultúra

A holokauszt B. Nagy Balázs fotográfus szemével + FOTÓK

A holokauszt B. Nagy Balázs fotográfus szemével + FOTÓK

2012. április 17., kedd
A holokauszt B. Nagy Balázs fotográfus szemével + FOTÓK

A lágerek megdöbbentő hangulatát örökíti meg B. Nagy Balázs, akinek az Auschwitz-Birkenauban készült felvételeiből a TIK-ben nyílt tárlat. A fotográfus emlékeztetni szeretne mindenkit arra a kegyetlen gépezetre, ami ártatlan emberek életét vette el.

Nem csupán Auschwitz II. (Birkenau) táborról szól

B. Nagy Balázs

tárlata. A fotográfus „A holokauszt emlékére” című kiállításával minden olyan helyre fel szeretné hívni a figyelmet, ahol méltatlan, megalázó, gonosz és pusztító tevékenységeket folytattak. „Mindig megdöbbenek a látványtól, és egyszerűen felfoghatatlan számomra az a borzalmas gépezet, amelynek maradványait és dokumentumait megpillantom. Ezekről a pillanatokról nyújt egy kis szeletet ez a tárlat, megpróbálva érzékeltetni a helyszín szellemét így, 67 év távlatából” – fogalmazott B. Nagy Balázs első önálló kiállítás megnyitóján. Számára nem könnyű a munkatáborokat fotózni. Mint elmondta, nem a technika nehezíti a dolgát, hanem az a tudat, hogy olyan földre lépett, ahol nemrégiben ártatlan embereket kínoztak, öltek meg.

A tárlat megnyitóján Fekete Gizi és Király Levente színművészek, valamint Pesti Ágota csellóművész műsora után Lednitzky András szólt a holokausztról. „Az a legfontosabb üzenet a ma élők számára, hogy vigyáznunk kell egymásra, és küzdenünk kell a felejtés ellen. Azért, hogy soha ne vesszen el az az emlékezet, amely azokról szól, akik életüket vesztették mások felelőtlensége, mások kirekesztése miatt” – fogalmazott Lednitzky. Hozzátette, ma is sokan tagadják az akkor történteket, azt, hogy népirtás folyt, de ki kell állnunk embertársainkért a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke szerint. Erdő Péter bíboros, prímás, az esztergom-budapesti főegyházmegye érsekének szavait idézte, aki úgy fogalmazott az Élet Menetén, hogy „a kereszténység összeférhetetlen az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel és az indulatok szításával vallási közösségek és népcsoportok ellen Mesterünk, a Názáreti Jézus főparancsként tanította azt, ami ott áll már a héber Biblia lapjain is: ’Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!’ Ez pedig minket, keresztényeket minden ember szeretetére kötelez”. B. Nagy Balázs tárlata április 21-ig tekinthető meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.