Közélet

A Demokratikus Koalíció nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson

A Demokratikus Koalíció nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson

2012. április 14., szombat
A Demokratikus Koalíció nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz "egy morális hiányosságokkal küzdő jelölt után egy demokratikus deficittel küzdő elnökjelöltet" látott jónak állítani, ezért a DK nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson, és azt javasolja az Országgyűlés demokratikus pártjainak, hogy képviselőik hasonlóképpen maradjanak távol az elnökválasztástól.

A DK az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Fidesz "a maga alaptörvényét" úgy alkotta meg, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne állíthassanak jelöltet, és így az Országgyűlés egyedül a Fidesz jelöltjéről szavazhat. A Fidesz, miután az általa jelölt korábbi köztársasági elnök lemondani kényszerült, most

Áder Jánost

, a Fidesz vezető pártpolitikusát jelöli.

Szijjártó Péter

pénteken azt mondta az újságíróknak, hogy

Orbán Viktor

hétfő este fogja ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel. A kormányfő szóvivője a Fidesz pénteki elnökségi ülése után hozzátette: Orbán Viktor most a jelöléshez szükséges konzultációt folytatta le az elnökségi tagokkal. Az MTI információi szerint a párt elnöksége egyöntetűen foglalt állást Áder János fideszes európai parlamenti képviselő államfővé jelölése mellett, aki előzőleg már igent mondott a felkérésre. A DK közleményében azt írja Áder Jánosról, hogy ő volt az, aki "Orbán Viktor megbízásából kidolgozva az igazságszolgáltatás rendszerének átalakítását, aktívan részt vállalt ezen kívül a demokratikus jogállam lerombolásában". Hozzáteszik: "az Európai Parlament és az Európa Tanács Velencei is Bizottsága megállapította, hogy ez a rendszer összeegyeztethetetlen a jogállamiság alapjaival, az Európai Unió alapelveivel". Véleményük szerint Áder János tehát "nyilvánvalóan alkalmatlan arra", hogy "őrködjék az államszervezet demokratikus működése fölött", ahogy azt a Magyar Köztársaság Alkotmánya a köztársasági elnök feladataként megjelölte, és amit "a Fidesz alaptörvénye" is átvett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.